livios logo

Verlijmen versus (dun)metselen

Tegenwoordig krijgt de traditionele metseltechniek meer en meer concurrentie van het verlijmen van zowel binnenblokken als gevelstenen. De achterliggende reden is totaal verschillend en afhankelijk of het om gevelstenen of binnenblokken gaat.

Binnenmuren: rendement en sterkte

Zowel cellenbetonkalkzandsteen als snelbouwstenen kan je verlijmen of dunmetselen. Je behaalt een hoger rendement de muur heeft een grotere mechanische sterkte. Na 24 uur bereikt een verlijmde muur de mechanische sterkte, terwijl dit bij een gemetselde muur 28 dagen duurt. Er is dus geen gevaar bij storm. 

Het resultaat van verlijmen of dunmetselen? Een vlakker oppervlak waardoor je de muur dunner mag bepleisteren of eventueel rechtstreeks kan betegelen. Dankzij de dunnere voegen heb je minder last van koudebruggen, minder risico op vorstschade, uitbloeiingen en scheurvorming, minder bouwvocht en properder werk. 

muur metselen

Zowel cellenbeton en kalkzandsteen als snelbouwstenen kan je verlijmen of dunmetselen.


© Getty Images  

gevel gevelsteen baksteen verlijmen Terca

Gevelstenen verlijmen of dunmetselen? Dan creëer je een smalle voeg.

Foto Terca
  

Zero baksteen bakstenen

Verschillende baksteenfabrikanten bieden speciale gevelstenen aan met een uitholling aan de boven/onderzijde.

Foto Vandersanden
  

Gevelmetselwerk: egaal uitzicht

Het verlijmen of dunmetselen van gevelstenen heeft als doel een smalle voeg te creëren. Op deze manier komt de baksteen beter tot zijn recht. De kleur van de steen is de kleur van de muur en het lijkt alsof de stenen gewoon op elkaar zijn gestapeld. Hou je van homogene vlakken en hedendaagse metselverbanden, dan zijn er verschillende oplossingen.

1. Verlijmen

Een dunne laag lijmmortel verbindt de stenen met elkaar. De aard van de lijmmortel bepaalt de hechtsterkte van de voeg. Het is vooral een esthetische keuze voor een egaler uitzicht: de voeg heeft minder impact op het gevelzicht. Met smalle, langwerpige maatvaste stenen komt het verlijmen helemaal tot zijn recht. Bovendien zijn gelijmde muren al na 48 grotendeels uitgehard. 

Het is 10 tot 15 % duurder ten opzichte van traditioneel metselwerk. Dat komt door de hogere prijs van de lijmmortel en het groter aantal stenen. Dat kan je grotendeels compenseren doordat de plaatsing sneller kan gebeuren, mits een ervaren aannemer. Opgelet: deze techniek is niet voor alle aannemers evident. Foutjes vallen sterker op dan bij traditioneel metselen.

2. Dunmetselen

Bij dunmetselen gebruik je een speciaal ontwikkelde mortel die je met een kleiner truweel aanbrengt. Het resultaat zijn voegen van 4 tot 7 mm. Door een aangepaste samenstelling blijft dunmortel voldoende water bevatten voor een goede hechting en verharding. Deze mortel is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je krijgt nagenoeg hetzelfde resultaat als bij verlijmen. Het verschil zit onder meer in de technische karakteristieken van de mortels en lijmen en de manier van aanbrengen.

3. Innovatieve baksteen

Verschillende baksteenfabrikanten bieden speciale gevelstenen aan met een uitholling aan de boven- en/of onderzijde. Hierdoor is het mogelijk om ze met normale metselmortel te verwerken, maar ze bieden wel het uitzicht van verlijmd metselwerk omdat de mortel door de uitholling niet helemaal zichtbaar is. Deze bakstenen maakt het aannemers mogelijk om met hun vertrouwde metseltechniek toch de gewenste, smallere voeg te realiseren.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/verlijmen-versus-dun-metselen/