Vijf tips die je woning overstromingsproof maken!

Meer dan 200.000 Vlaamse woningen lopen overstromingsgevaar. De Vlaamse overheid bakende de gevoelige gebieden opnieuw af na de overstromingen in 2010 en 2011. Kijk op de website van Geopunt Vlaanderen of jouw woning risico loopt.

 • ocb keuring elektriciteit
  © OCB
 • gietvloer betonvloer
  Foto Grouttech
 • bb 2010
  Foto Recticel Insulation
 • voegen afwerken
  Foto Iso4u
 • Kelder-Epoxy_applicatie
  Foto Aquaplan

Ben je erbij? Dat is nog geen reden tot paniek! De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid geeft advies om je huis te beschermen tegen overstromingen. Wij selecteerden de beste tips.

1. Zorg voor slimme kamerindeling

Gebruik de kelder en het gelijkvloers zo weinig mogelijk als leefruimte. Plaats geen huishoudelijke apparaten, zoals een wasdroger of ijskast, in de kelder. Kan je niet anders? Zet ze dan op een hoge sokkel.

Richt het gelijkvloers zo flexibel mogelijk in. Bijvoorbeeld met niet te zware, makkelijk te verplaatsen meubels die je snel in veiligheid kan brengen.

2. Neem geen risico’s met elektriciteit

Meterkast en stopcontacten

Plaats de elektriciteitskast en stopcontacten voldoende hoog boven de grond. Twijfel je over de hoogte? Vraag dan aan je buren of ze misschien ervaring hebben met overstromingen in het verleden. Of contacteer de waterbeheerder.

Elektrische toestellen

Plaats zo weinig mogelijk elektrische toestellen op de lagere verdiepingen van je woning. Kan je niet anders? Plaats dan ook deze op een hoge sokkel.

Noodstroomgenerator

Ligt jouw woning in een erg risicovolle zone? Dan is een noodstroomgenerator geen overbodige luxe.

3. Kies waterbestendige materialen

 • Vloeren: beton, tegels of vinyl zijn interessanter dan parket. Wil je toch een plankenvloer, dan is laminaat een veilige optie.
 • Meubels: kies voor relatief lichte en vochtbestendige meubels die je snel kan verplaatsen.
 • Schrijnwerk: houten schrijnwerk is uit den boze. Wel interessant zijn pvc, aluminium of staal.
 • Isolatie: niet alle isolatiematerialen zijn even waterbestendig. Harde kunststofplaten ondervinden nauwelijks hinder van vocht.

4. Maak je woning waterdicht

Drempel voor je inrit

Veel bestaande woningen hebben een ondergrondse garage. Leg daarom een drempel aan tegen binnenstromend water. Of investeer in een voorraad zandzakken om bij een overstroming de inrit te blokkeren.

Muren beschermen

Behandel de onderste meter van de buitenmuur met een vochtwerende coating of membraan. Ook een waterafstotend impregneermiddel biedt mogelijk soelaas. Zo ga je te werk!

Let wel: doe dit alleen als het water in jouw buurt niet te fel stijgt. Bij waterstanden van meer dan één meter boven de begane grond zou de druk op de muren te hoog oplopen, waardoor de stabiliteit van de woning in het gedrang komt.

Schotten plaatsen

Sluit deur-, kelder- of garageopeningen af met speciale schotten. Hiervoor bestaan op maat gemaakte systemen die je in enkele minuten opzet. Check bijvoorbeeld Aggères en Hydroprotect.

Barsten en openingen dichten

Vul oud voegwerk op en herstel barsten en openingen in de gevel. Heb je een woning met spouwmuren? Dicht de spouwgaten bij een overstroming dan tijdelijk af met kleef- of opvulmateriaal.

5. Installeer een pomp

Probeer overstromingswater zo snel mogelijk weer af te voeren. Hiervoor is een pompinstallatie in een putje in de kelder het meest geschikt. Andere optie, maar dan om insijpelend water buiten te houden: een binnenbekuiping.

Nog meer weten? Check dan de website over overstromingsveilig bouwen en verbouwen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media