Wat kost injecteren tegen opstijgend vocht?

De meest toegepaste methode om opstijgend vocht te bestrijden, is muren injecteren met een vochtwerend product. Simon Dejaeghere van Vochtbestrijding Tibas gaat dieper in op het prijskaartje. Van de injectie zelf tot de nieuwe afwerking van je muren.

Kostenbepalers

"Voor enkel de injectie is de minimumprijs 850 euro. Dat is inclusief de verplaatsing, een halve dag werk en de opkuis nadien." De grootste kostenbepalers?

  • De dikte van de muren. Logisch: hoe meer muur, hoe meer product er nodig is.
  • Het type steen: een poreuze snelbouwsteen of een hardgebakken handvorm baksteen?
  • De kwaliteit van het gebruikte product. Want er is niet één standaardproduct voor elk vochtprobleem.
  • Vochtbestrijding vocht
    Foto Vochtbestrijding TIBAS
  • OpstijgendVocht
  • opstijgend vocht vochtbestrijding
    Foto Noaqua

Totaalaanpak

Maar het eigenlijke injecteren is slechts een deel van het werk. "Opstijgend vocht aanpakken, maakt deel uit van een totale behandeling. Eerst pakken we het probleem aan door te injecteren", verduidelijkt Dejaeghere. "Dan herstellen we de veroorzaakte schade: het afkappen van het beschadigd pleisterwerk, het plaatsen van een zoutvlies en herbepleisteren."

De prijsbepalers van de herafwerking? Het zoutgehalte en type bezetting. "In sommige oude muren zuigt het leempleister de zouten op tot aan het plafond. Dat drijft de kosten sterk op." Standaard bevinden zouten zich op 30 centimeter tot een meter boven de plint.

Van 3.500 tot 15.000 euro

"Prijzen voor een behandeling van a tot z variëren voor de meeste woonkamers tussen 3.500 à 5.000 euro. Bij een standaardgehalte aan zouten", rekent Dejaeghere. "Voor volledige woningen hou je best rekening met prijzen tussen de 7.500 en 15.000 euro. Alles hangt af van de situatie ter plaatse. Vandaar deze brede prijsvorken."

Er zijn ook enkele bijkomende kosten. "Denk maar aan het eventueel vernieuwen van doorgeroeste stopcontacten. Nieuwe plinten. Deurlijsten herplaatsen en herschilderen. Of behangen."

Even opletten...

Het is duidelijk dat een groot deel van het prijskaartje richting herafwerking en nazorg gaat. Daarom raadt Dejaeghere aan om naast de injectie meteen ook een zoutbehandeling volgens de zouttest uit te voeren.

"Laat niet injecteren met de hoop dat alles vanzelf uitdroogt. Want dan is je nieuwe afwerking er snel aan. En sta je voor grote herstelkosten. Want zoutvorming en vlekken na een injectie zijn steeds ten laste van jou als klant. En vallen dus buiten de garantie op opstijgend vocht. Bezint eer je begint!"

Meer hierover in het artikel 'Mag ik een muur bepleisteren na vochtschade?'.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media