livios logo

Handboek Waterdichting: Waarheid en mythes over vochtproblemen

Foto Eddy Cruysberghs
  

Condensatie op ramen, vochtige en muffe kelders, koude vloeren, natte gevels, schimmels, … Vochtproblemen uiten zich op diverse manieren. Jammer genoeg wordt dit ongewenst fenomeen vaak op een verkeerde manier aangepakt.

Om alle misvattingen en mythes over vochtproblemen uit de wereld te helpen, brengt bouwpatholoog en technisch forensisch expert Eddy Cruysberghs zijn ‘Handboek Waterdichting’ uit. Aan de hand van een ruime praktijkervaring, met meer dan 1.000 probleemgevallen per jaar, weet hij als geen ander dat er dagelijks veel analysefouten gemaakt worden bij de diagnose van vochtproblemen. Elke natte plek lijkt wel de oorzaak te zijn van ‘opstijgend vocht’, terwijl de juiste term capillair opstijgend grondvocht is.

Injecteren geen wondermiddel

Foto Eddy Cruysberghs
  

“Dit capillair opstijgend grondvocht komt enkel voor bij volle muren, gebouwd vóór 1950, die op hun eigen gemetselde fundering staan”, zegt Eddy Cruysberghs. “En zelfs dan is in minder dan 5 % van deze gebouwen het capillair opstijgen van grondvocht de echte oorzaak. Als je weet dat het zogenaamde opstijgend vocht in 99 % van alle vochtproblemen geen capillair opstijgend grondvocht is, dan zijn we met het injecteren tegen grondvocht ver naast de kwestie bezig.”

Zo bestaan er wel meer misverstanden die Eddy Cruysberghs in dit handboek verduidelijkt. De leuke weetjes, duidelijke foto’s en tekeningen tonen hoe vocht- en condensatieproblemen ontstaan en welke oplossingen er bestaan.

Bestellen

Je kan het handboek rechtstreeks bestellen op www.humida.be en afhalen of bestellen bij elke Standaard Boekhandel.
ISBN-NUMMER : 9789081942508, Vlaamse uitgave 2013


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/vocht/handboek-waterdichting-waarheid-en-mythes-over-vochtproblemen/