livios logo

Klopta? Leiden vochtproblemen tot een hogere verwarmingsfactuur?

Vochtproblemen in een woning vertalen zich in condensatie op de ramen, natte muren, schimmelplekken, een onaangenaam binnenklimaat en … een hogere verwarmingsfactuur. Klopta laatste? Leidt een vochtig binnenklimaat echt tot hogere stookkosten? Wij vroegen het aan Simon Dejaeghere van Tibas Vochtbestrijding.

Zelfde temperatuur, meer energie

Vochtbestrijding vocht

Vochtigere lucht is moeilijker op te warmen dan 'normale', droge lucht.

Foto Vochtbestrijding TIBAS
  

vochtproblemen schimmel condensatie

Condens op de ramen is één van de symptomen die wijst op een teveel aan vocht.

Foto Livios
  

vochtproblemen opstijgend vocht

Afbladderend behangpapier duidt op een ernstig vochtprobleem.

Foto noaqua
  

"Dat klopt", bevestigt Dejaeghere. "De verwarmingskosten in vochtige woningen liggen inderdaad hoger. Hoe dat komt? Dat heeft twee redenen."
"Ten eerste is er meer energie nodig om vochtige lucht op dezelfde temperatuur te krijgen als 'normale' lucht. Zonder al te technisch te worden: dat heeft te maken met het dalen van de kinetische energie van de lucht. De luchtmassa wordt zwaarder."

Verwarming hoger, zelfde warmtegevoel

"Ten tweede is er zoiets als 'de gevoelstemperatuur'. In een vochtige ruimte ligt dat temperatuursgevoel een stuk lager. Je zal de verwarming hoger zetten om hetzelfde warmtegevoel te bereiken. In plaats van 20° C, draai je de thermostaat al snel door naar 21° of 22° C." En dat terwijl een graadje minder al snel 7% scheelt op je energiefactuur… .

Energiefactuur tot 20 % hoger?

Een bepaalde reclamefolder tegen vochtbestrijding maakt zelfs gewag van een energiefactuur die 20% hoger kan liggen. Verkoopspraat of echt waar? "Hoe hoog je stookkosten precies oplopen, hangt af van in welke kamer of kamers je kampt met vochtproblemen", nuanceert Dejaeghere. "Want je slaapkamer verwarm je niet zo intensief als een leefruimte. Maar die 20% is in sommige gevallen niet overdreven."

Hoe zit het met jouw woning?

Hoe kan je weten of het vochthuishouden bij jou nog ok is? Kan je dat op één of andere manier zelf controleren of meten? "Het bouwjaar kan een indicatie zijn. Huizen van voor 1950 hebben geen vochtkering en zijn dus vatbaar voor opstijgend vocht. De beste indicatoren zijn nog altijd de symptomen. Zit er geregeld condensatie op je ramen? Hangt er een muffe geur in je huis? Verkleurt je behang? Zijn er schimmels? Voelt je pleisterwerk nat aan?"

Controleer zelf het pleisterwerk

Een simpel trucje om de hechting van je pleisterwerk te checken, kan je lezen in het artikel 'Renoveren: let op het pleisterwerk!' Wrijf ook eens over je muren. Voelen ze koud aan? Dat kan wijzen op vocht. Als het pleisterwerk loslaat of de verf afbladdert, zitten de vochtproblemen al in een volgend stadium. Op dat moment moet je echt ingrijpen. Al blijft het belangrijkste om zo snel mogelijk actie te ondernemen."

Conclusie?

Da klopt. Vochtproblemen leiden tot hogere stookkosten. Hoeveel hoger, hangt af van de omvang van het probleem en de kamers waar je met vochtproblemen kampt.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/vocht/klopta-leiden-vochtproblemen-tot-een-hogere-verwarmingsfactuur/