livios logo

Opstijgend vocht behandelen: hoe gaat zoiets in zijn werk?

Als je muren kampen met opstijgend vocht, is injecteren vaak de beste oplossing. Maar hoe gaat zo'n behandeling precies in zijn werk?

Bezetting afkappen

Na een correcte diagnose volgen de eigenlijke werken. Je aannemer begint met de plinten af te nemen en het pleisterwerk tot op een bepaalde hoogte af te kappen. Omdat dit pleisterwerk is aangetast door het vocht. Maar ook omdat de muur zo vrij is voor de volgende stap.

Gaten boren en injecteren 

Je aannemer boort op regelmatige afstand gaten in de muur. Dit doet hij onderaan, iets boven het vloerniveau. De volgende stap is het injecteren zelf. Met een soort pistool vult hij de geboorde gaten met een vloeistof of gel. Welk product het meest geschikt is, bepaalt je aannemer tijdens de diagnose vooraf. 

Wat volgt, is een chemische reactie in je muur. Het product vormt uiteindelijk een horizontale barrière tegen vocht. Die barrière voorkomt dat opstijgend vocht zich een weg naar boven baant. Het product vervult zo de rol van een waterkeringsfolie. Al deze stappen nemen één à twee dagen in beslag. Afhankelijk van de te behandelen oppervlakte.

Opstijgend vocht

Je aannemer boort op regelmatige afstand gaten in de muur.

Foto Renovocht BVBA
  

OpstijgendVocht

De volgende stap is het injecteren zelf.


  

Opruimen, opdrogen en afwerken

Vanaf dit punt zijn er twee scenario's. Of je aannemer werkt je muren meteen af of hij laat ze eerst uitdrogen. In dat laatste geval moet je enkele maanden wachten op de definitieve afwerking. Die afwerking begint in beide gevallen met het plaatsen van een membraan of vlies. Daartegen komt dan een nieuwe pleisterlaag. Ook een optie: gipskartonplaten.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/vocht/opstijgend-vocht-behandelen-hoe-gaat-zoiets-in-zijn-werk/