livios logo

Hoe kan ik vochtpercentage in muren meten?

Vraag

Hoeveel percentage vocht mag er nog in de muren zitten voor ik mijn keukenkasten plaats ? En hoe kan ik dat meten?

Antwoord

"Gipspleister op de muren werkt zeer hygroscopisch", begint Eddy Cruysberghs zijn uitleg. Hygroscopisch betekent dat een materiaal waterdamp uit de lucht aantrekt. "Mocht er een vochtprobleem zijn, zul je heel snel aftekeningen zien op je pleisterwerk. Je kan dan ook uitgekristalliseerde oplosbare zouten waarnemen op de muur."

"Mogelijk nog belangrijker bij het plaatsen van een keuken, is het vocht in de vloer. De vloervoegen dienen dan ook over de volledige ruimte volledig egaal te zijn. Kleurverschillen of witte vlekken, duiden meestal op vocht/water in de vloer. Als de chape van het gelijkvloers vol water zit, dan heb je condensatie op de dubbele beglazing in niet-verwarmde kamers, meestal de slaapkamers."

"Het meten van vocht in muren en vloeren met huis-, tuin- en keukentoestellen is echter niet zo evident", zegt Eddy Cruysberghs. "De goedkopere toestellen meten enkel het vochtpercentage aan de oppervlakte en zeggen niets over het vocht in de diepte. Er moet ook onderzocht worden waarom er vocht in de muren zit. Bij twijfel kan je het vocht laten nameten door een vochtexpert."

Beantwoord door: Eddy Cruysberghs, Vochtadvies
Meer beantwoorde vragen over Vocht

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/vocht/vraag/20777/hoe-kan-ik-vochtpercentage-in-muren-meten/