livios logo

Hygroscopische zouten: wiens verantwoordelijkheid?

Vraag

Enkele jaren terug is onze woning (bouwjaar voor 1950) volledig bepleisterd op bestaande oude muren. Nu zien wij overal op het gelijkvloers witte plekken/brokjes verschijnen tot op een hoogte van ongeveer 50 cm.

Wij hebben een expert laten komen en hij zegt dat we last hebben van hygroscopische zouten aangezien de muren voor de pleisterwerken geïnjecteerd waren. Dit zou blijkbaar normaal zijn op oude muren en de stukadoor moest een noppenfolie geplaatst hebben vooraleer hij de pleisterwerken uitvoerde.

Klopt deze informatie dat dit binnen het vakgebied van de stukadoor valt en wij hem hierover kunnen aanspreken?

Antwoord

Bij huizen van 1960 en vroeger werd er geen waterkering geplaatst. Hierdoor hebben deze huizen last van opstijgend vocht. Via dat vocht komen hygroscopische zouten in de stenen mee. De muren injecteren om opstijgend vocht te behandelen, is slechts de helft van de oplossing. Want je moet inderdaad ook het pleisterwerk beschermen tegen de hygroscopische zouten. Deze zouten kunnen niet uit de stenen verwijderd worden. Een noppenfolie plaatsen is hiervoor de juiste oplossing. 

Een stukadoor met ervaring in renovatie zal dit weten, stukadoors die eerder nieuwbouw doen zijn hier niet altijd mee vertrouwd. Maar een stukadoor aanvaardt de ondergrond als hij begint te pleisteren, dus is hij verantwoordelijk. Je kan het vergelijken met een schrijnwerker die parket legt op een ondergrond die nog niet voldoende droog is: hij is ook verantwoordelijk aangezien hij de ondergrond aanvaardt als hij begint.

Beantwoord door: Michel Jans, noaqua

noaqua, meer dan 40 jaar ervaring in de behandeling van opstijgend vocht in muren en kelders Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Vocht

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/muren/vocht/vraag/35733/hygroscopische-zouten-wiens-verantwoordelijkheid/