“Ook premies spouwmuurisolatie zijn niet voor eeuwig”

Tegen 2020 moeten alle Vlaamse daken geïsoleerd zijn. Die boodschap lijken we intussen goed op te pikken. Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open Vld), acht het nu hoog tijd om het isoleren van je spouwmuur extra in the picture te plaatsen. Want na jaren van groei liep het aantal spouwmuurisolaties in 2016 voor het eerst terug. De Energieminister riep de pers samen in Haacht om het belang van een goed geïsoleerde spouwmuur te benadrukken. Onze redactie kon hem een paar vragen voorleggen.

Foto: Livios  

"Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we ook moeten produceren. Spouwmuurisolatie moet hier mee voor zorgen. Het is na dakisolatie de ingreep die je het snelst terugverdient."

Foto: Livios  

"Natuurlijk blijven premies niet voor eeuwig bestaan. We bouwen deze geleidelijk aan af, om mensen te stimuleren om hun woning zo snel mogelijk aan te pakken."

Foto: Livios  

600.000 Vlaamse woningen hebben geen spouwmuurisolatie. 80 à 90 % daarvan komt volgens de overheid nog in aanmerking voor na-isolatie.

Foto: Livios  

Waarom legt u de nadruk nu op spouwmuurisolatie?

“Het is simpel. Tegen 2020 moeten we onze eerste klimaatdoelstellingen bereiken. Dat is dus zeer snel. Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we ook moeten produceren. Spouwmuurisolatie moet hier mee voor zorgen. Het is na dakisolatie de ingreep die je het snelst terugverdient. Dat kan zeker op zo’n vijf à zes jaar, zelfs sneller."

"Voor een woning van 100 m² betaal je 20 à 23 euro per m². Ruim geteld is dat ongeveer 2.000 euro. Daar gaat nog een premie van 6 euro per m² vanaf, dus je netto-investering bedraagt nog 1.400 euro. Jaarlijks zou je dat zo’n 250 euro besparen, dus eens je investering is terugbetaald, is dit pure winst.”

Hoe lang loopt deze premie nog?

“Natuurlijk blijven premies niet voor eeuwig bestaan. We bouwen deze geleidelijk aan af, om mensen te stimuleren om hun woning zo snel mogelijk aan te pakken. Waar je dit jaar 6 euro per m² aan premie krijgt voor spouwmuurisolatie, is dat volgend jaar nog maar 5 euro per m². We willen mensen aanraden om nog voor 2020 hun spouwmuren aan te pakken. Geld op spaarboekjes levert niets op, dus investeer het in iets waar je comfort mee omhoog en je energierekening mee omlaag gaat. Bovendien stijgt je huis zo in waarde.”

De combipremie is niet langer. Vanaf dit jaar zetten jullie in op de totaalrenovatiebonus, waar ook muurisolatie deel van uitmaakt. Uit een rondvraag van Woningen Blavier blijkt drie op de vier deze nieuwe premie nog niet te kennen. Merken jullie dat de bereidheid er is bij de renoveerders om meerdere dingen tegelijk aan te pakken, want zij moeten toch extra gaan investeren?

Voor welke premies kom jij in aanmerking? Zoek het op via onze premielinker.

“Mensen moeten de totaalrenovatiebonus nog wat leren kennen, denk ik. De individuele premies zakken alleszins jaar na jaar. De meerkost in het begin is er, maar je energiefactuur blijft er wel van profiteren. Ik benadruk dan ook liever het besparingspotentieel dan de investeringskost. Een op de twee mensen vergelijkt bijvoorbeeld de prijzen van de verschillende energieleveranciers niet, terwijl je hierdoor net heel wat kan besparen.”

“In datzelfde kader geloof ik ook heel erg in de burenpremie. Individueel zullen de mensen de stap minder snel zetten om te starten met renoveren. Maar als iemand zijn twee buren aan de slag ziet gaan, is die persoon waarschijnlijk veel sneller geneigd om mee te doen. Zeker als één persoon de coördinatie op zich neemt. Want veel mensen bellen de aannemer gewoon niet of vinden de tijd niet om hem een prijs te komen laten maken.”

Vraag aan de expert: is jouw spouwmuur geschikt?

Niet elke spouwmuur is ideaal om te isoleren. Zo heeft je woning mogelijk geen spouwmuur of is deze ooit al eens gedeeltelijk geïsoleerd. 600.000 Vlaamse woningen hebben geen spouwmuurisolatie. 80 à 90 % daarvan komt volgens de overheid nog in aanmerking voor na-isolatie.

Sven Verhoeven van Isolatie Verhoeven: “Alleszins moet je eerst je spouwmuur laten controleren. De spouwbreedte moet minimaal vijf centimeter bedragen. Smallere spouwen vallen voorlopig nog buiten het certificaatkader en komen dan ook niet in aanmerking voor een premie. Je gevel moet ook in goede staat zijn. Er mogen geen barsten of vorstschade te zien zijn en je spouw moet ook vrij van puin of vuil zijn. Dat kijken we na met een camera, pas dan kunnen we gericht aan de slag.”

Producten

Isolatie inblazen met het inblaassysteem

Isolteam

Isolatie inblazen met het inblaassysteem

Isoleren van hallen, stallen en opslagruimtes

Pluimers Isolatie

Isoleren van hallen, stallen en opslagruimtes

E-Board: isolatiepanelen, gevelsteenstrips, lijm en schroeven in 1 pakket

E-Board

E-Board: isolatiepanelen, gevelsteenstrips, lijm en schroeven in 1 pakket

Vloeren isoleren? De perfecte oplossing als u op zeker wil spelen

Recticel Insulation

Vloeren isoleren? De perfecte oplossing als u op zeker wil spelen

Een mooie, duurzame en functionele gevel

STO nv

Een mooie, duurzame en functionele gevel

Dakpanelen: kies voor isolatie en binnenafwerking in één product

UNILIN

Dakpanelen: kies voor isolatie en binnenafwerking in één product