Pleisterwerk renoveren

Bij renovatie hebben materialen als gipsplaten die op een onderstructuur of framework worden aangebracht, verschillende voordelen ten opzichte van nat pleisterwerk. Ze zijn niet alleen interessant voor de doe-het-zelver, maar de ruimte tussen het oorspronkelijke en nieuwe plafond of de muur kan dienen om isolatie aan te brengen of om leidingen en technieken weg te werken.

Nat pleisterwerk

Nat pleisteren is vakwerk. Het vergt niet alleen de nodige handigheid, maar je moet het aangemaakte pleister ook in één keer verwerken.

Foto: Gyproc  

Nat pleisterwerk impliceert droogtijden. Je zal dus niet meteen kunnen afwerken.

Foto: Ytong  

Nat pleisteren is vakwerk. Het vergt niet alleen de nodige handigheid, maar je moet het aangemaakte pleister ook in één keer verwerken. Verre van ideaal als je ’s avonds niet zoveel tijd hebt om aan je woning te werken. Je moet ook droog- en wachttijden incalculeren. Voor de afwerking zal je dus geduld moeten hebben.

Is het pleisterwerk nog in goede staat?

Als je van plan bent om zoals bij tegels, steenstrips of glaswanden het nieuwe materiaal op de originele muur te verlijmen, of als je opnieuw wil behangen of verven, … moet het pleisterwerk in goede staat zijn. Deze aandachtspunten zetten je op weg.

  • Voel of het gipspleister droog is. Het mag niet koud of vochtig aanvoelen. Opgelet: het pleister kan koud aanvoelen, maar toch in goede staat zijn. Maar dan gaat het om een cementpleister.
  • Klop met je handen op de pleisterlaag om de hechting te controleren. Een hol geluid wijst op problemen.
  • Wrijf over het pleisteroppervlak. Het pleisterwerk mag niet verpoederen, want dan wordt schilderen nagenoeg onmogelijk.
  • Druk met je vingers op het pleisterwerk. Als je het kan indrukken, zit het niet goed met de hardheid.

Laag verwijderen

Als blijkt dat de kwaliteit niet in orde is, zal je het pleisterwerk met hamer en beitel moeten verwijderen. In geval van golvend, oneffen pleisterwerk, met putjes en bulten is het niet nodig om alles opnieuw te bepleisteren. Je brengt dan het best een dunne pleisterlaag van zo’n 1 à 3 mm aan (afhankelijk van de oneffenheden) op de bestaande pleisterlaag. Hiervoor zijn er in de handel speciale pleisters beschikbaar.
Opschuren werkt niet, want zo krijg je nooit een perfect egale muur.

Droog pleisterwerk

Gipsplaten, panelen of andere technieken met een onderstructuur zijn een ‘propere’ methode omdat er geen water aan te pas komt. Dat betekent ook dat er geen lange droog- en wachttijden nodig zijn. Je kan de wanden meteen afwerken.
Ook mooi meegenomen: tussen de oorspronkelijke en nieuwe wand of plafond kan je draden en isolatie wegwerken. Die extra isolatie is zeker in oude huizen interessant.

Producten

Pak uit met een compleet gepersonaliseerde gevel

Sto nv

Pak uit met een compleet gepersonaliseerde gevel

Bescherm je gevel tegen alle weersomstandigheden met de Premium sierpleister

Willco Products N.V.

Bescherm je gevel tegen alle weersomstandigheden met de Premium sierpleister

Bouwproducten voor doe-het-zelvers

Knauf

Bouwproducten voor doe-het-zelvers

Activ’Air, Gyproc verlucht je woning.

Gyproc

Activ’Air, Gyproc verlucht je woning.