Tadelakt: waterdichte stuc met een zuiderse sfeer

Foto: Guy Steegmans  
Foto: Guy Steegmans  

De laatste jaren is er in de interieurinrichting een bijzondere vraag naar kalkverven en kalkpleisters. Tadelakt is een waterdichte stuc op basis van kalk, die uitermate geschikt is voor natte ruimtes zoals douche, bad of keukenaanrecht. Met Tadelakt zijn er ontelbare mogelijkheden: met natuurlijke poederpigmenten, natuurlijke oxides, okers, ombers en aardpigmenten.

Samenstelling

In Marokko paste men reeds duizenden jaren geleden de technieken rond tadelakt toe om huizen of daken waterdicht te maken. Later werden er zelfs wasbakken en baden mee gemaakt. Tot op de dag van vandaag wordt het er gewoon overal in huis gebruikt. Tadelakt is een product op basis van kalk. Deze materie werd sedert de oudheid reeds gebruikt door verschillende beschavingen (Egyptenaren, Romeinen, Inca’s). In de loop der tijden werden deze kalkproducten in samenstelling natuurlijk verbeterd in functie van hun doel door toevoeging van verschillende additieven. Tadelakt is een hydraulische kalk verrijkt met marmerpoeders, eiwitten in poedervorm, talk en hoogwaardige minerale middelen om een betere elasticiteit en hechting te bekomen. Het product is volledig op minerale basis en verhardt langzaam in zijn verhardingsproces.

Troeven

  • Je krijgt een zachte warme zuiderse sfeer die geschikt is voor ieder interieur.
  • Tadelakt heeft een goede akoestische en isolerende waarde.
  • Het is bestand tegen hoge temperaturen en diverse weersomstandigheden en is daardoor geschikt zowel voor buiten- als binnenafwerkingen. Het is vooral bestand in vochtige ruimtes zoals badkamers, douches en hammam-uitvoeringen.
  • Het afgewerkt product heeft een hoge decoratieve waarde en een fluweelachtig uitzicht.

Aan de slag

Bij een kalkpleister of gecementeerde ondergrond dient men de ondergrond goed vochtig te maken. Bij een sterk zuigende ondergrond moet er eerst een laag Fixaquartz aangebracht worden met de borstel. Tadelakt is verkrijgbaar in emmers van 18 kg in poedervorm, te verwerken volgens de juiste werkwijze in de gebruiksaanwijzing. De eerste laag tadelakt aanbrengen met een inox-spatel (best getemperde inox) op het oppervlak, op korreldikte met eventueel uitsponsen om een uniformer geheel te bekomen. Het verbruik is ongeveer 1 kg/m². De droogtijd tussen de lagen bedraagt minimum 24 uur, de laag moet volledig droog zijn. Het aanbrengen van de tweede laag gaat op dezelfde wijze als de eerste, met de inox-spatel. Echte tadelakt wordt minimum in drie lagen zeer dun aangebracht, waarbij men de laatste laag in finish zet.

Om voldoende waterdichte bescherming van het eindresultaat te bekomen is het aan te raden de oppervlakten na te behandelen met finishzeep. Na het oppervlak te hebben ingewassen met een zachte spons en finishzeep, wordt tadelakt steeds opgepolierd met een speciale Marokkaanse kei. De zeep verzadigt het oppervlak en geeft een lichte gele verkleuring, vooral op bleke kleuren. Tadelakt voelt bijzonder zacht aan en is aan te passen in elke kleur. Kortom: misschien wel de ideale keuze voor elk interieur.

Nuttige lectuur: "Le tadelakt, un décor à la chaux" (ISBN nr: 2-7072-0476-5).

In samenwerking met Ecostore.

Producten

Activ’Air, Gyproc verlucht je woning.

Gyproc

Activ’Air, Gyproc verlucht je woning.

Bescherm je gevel tegen alle weersomstandigheden met de Premium sierpleister

Willco Products N.V.

Bescherm je gevel tegen alle weersomstandigheden met de Premium sierpleister

Vind snel en gemakkelijk een stukadoor in jouw regio

Knauf

Vind snel en gemakkelijk een stukadoor in jouw regio

Geef je gevel extra karakter met sierpleister

Sto nv

Geef je gevel extra karakter met sierpleister

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van sierpleisters

M.B.M. Gevelwerken

Ontdek de eindeloze mogelijkheden van sierpleisters