Wat kosten ramen?

Wat bepaalt de kostprijs van een raam? En hoeveel euro gaat naar ramen als je een nieuwbouw zet? We vroegen het aan Peter Caelen, zaakvoerder bij Camba Ramen.

"Het is enorm moeilijk om de kostprijs van een raam af te bakenen", waarschuwt Caelen. "Laat je er maar één plaatsen, dan kan je dat 1.500 euro kosten. Ga je bouwen, en komen er 15 ramen aan te pas, dan ligt de kost per raam heel wat lager. Het hangt dus af van jouw project."

Een raam bestaat uit drie onderdelen: het raamkader, de beglazing en het beslag. "Deze materialen zijn op zich al goed voor meer dan 50 % van de prijs", stelt Peter Caelen.

Foto: Reynaers Aluminium  

"Het glas vormt vaak het grootste deel van het raam, maar kost meestal minder dan de profielen."

Foto: Belisol ramen en deuren   

"Hoe meer handwerk, hoe duurder de eindprijs van je raam. Dat is bijvoorbeeld zo voor ramen met veel onderverdelingen."

Foto: Camba  

Twee dezelfde ramen? Links: vast bovenraam, dubbelopendraaiend raam, waarvan eentje met kiepstand. Plus drie horizontale verdelingen. Rechts: volledig opendraaiend raam met kiepstand, een horizontale en kruisverdeling. "De linkse versie kan op een volledige offerte 2.000 à 3.000 euro meer kosten."

Foto: Camba  

"Er zijn drie grote factoren die de prijs beïnvloeden: de samenstelling van het raam, de directe loonkost en de plaatsingskosten."

1. Samenstelling

Een raam bestaat uit drie onderdelen: het kader, de beglazing en het beslag. "Goed voor meer dan 50 % van de prijs", stelt Caelen. En dan kan je nog kiezen voor speciale onderverdelingen of sieronderdelen op het glas. 

Aluminium, pvc of hout?

"De materiaalkeuze weegt het zwaarst door op de prijs. De meest voorkomende materialen zijn pvc, hout en aluminium. PVC is het goedkoopst. Hout mag je 10 à 15 % duurder tellen. En een aluminium profiel kost je ongeveer 30 % meer."

En er zijn nog grote prijsverschillen mogelijk. "Een kader uit aluminium met betere thermische onderbreking kost meer. Ook het lakwerk telt op. De kleur maakt niets uit." 

"Fan van hout? Dan is Europees naaldhout goedkoper dan exotisch hardhout. En pvc-ramen hebben standaard een witte kleur. Wil je een folie met een andere kleur? Dan zal de prijs ook stijgen."

De algemene regel is: hoe meer kaders, hoe duurder het raam. "Zo kost een dubbelopendraaiend raam meer dan een vast raam van dezelfde grootte. Want je hebt meer profielen. En daar steekt meer werk in."

Beglazing

"Het glas vormt vaak het grootste deel van het raam, maar kost meestal minder dan de profielen", gaat Caelen verder. "Het zijn de opties die de prijs bepalen: gelaagd glas, zonwerende functie, glas met bogen, ..."

"En thermische isolatie. Met als exponent drievoudige beglazing. Dat is nu eenmaal duurder. Maar het is niet zo dat zo'n ruit 50 % meer kost, omdat er 50 % meer glas in steekt. Bovendien verdien je ook heel wat terug, want je hebt minder stookkosten. Zeker omdat je bij verbouwingen in aanmerking komt voor een premie."

"Maar ook hier moet je weer naar je project kijken. Woon je in een moderne woning met veel glaspartijen, dan zal je de kost vlugger terugverdienen dan met eentje in landelijke stijl, waar de profielen bijna 40 % van het totaal vormen."

Beslag en onderverdelingen

Afhankelijk van je type raam, komen er extra handgrepen en sluitingsmechanismen bij kijken. Hier zijn inbraakveiligheid en comfort (luchtdichtheid) factoren die de prijs doen oplopen. "En daar is een verschil van 20 tot 40 euro per raam mogelijk. In een bouw kan dat al snel oplopen tot 700 à 800 euro."

Zie je ten slotte graag veel vakjes in je ramen? Dan de prijs ook stijgen. Dat vergt extra manuren, en dus ook extra kosten. "Dat is meestal een berekening per vakje."

2. Directe loonkost

Een tweede grote prijsbepaler is de loonkost. "Hoe meer handwerk, hoe duurder de eindprijs van je raam", vat Caelen ruwweg samen.

"Bij een geautomatiseerde productie maakt deze kost zo'n 15 % uit van de eindprijs. Dat hangt natuurlijk allemaal weer samen met de samenstelling van je ramen."

3. Plaatsing en transport

Ten slotte heb je nog de plaatsings- en transportkosten. "De transportkost voor één of tien ramen blijft hetzelfde", stelt Caelen.

Wat het plaatsen betreft, rekenen heel wat firma's per halve dagen. Laat je bijvoorbeeld één of vier ramen plaatsen, dan kost je dat hetzelfde. Om een idee ter krijgen: bij een nieuwbouw is de firma vaak op één dag rond.

10 % van je nieuwbouw

Conclusie: heel wat verschillende factoren, maar vooral de aard van je project, bepalen de prijs per raam. Onmogelijk om hier een exacte prijs op te plakken per eenheid.

Toch ziet Caelen één constante: "In een nieuwbouw maken de ramen gemiddeld ongeveer 10 % uit van het totaalbudget. En dat komt toch heel vaak vrij precies uit." Bouw je dus voor 250.000 euro, dan zullen je ramen rond de 25.000 euro kosten. Benieuwd wat de andere delen van een nieuwbouw kosten?

Hoeveel vierkante meters aan ramen zitten er gemiddeld in zo'n nieuwbouwwoning? "Dat is moeilijk om af te lijnen. Zo kan je in een rijhuis wonen of een moderne open bebouwing met een volledige glazen achtergevel. Laten we zeggen dat het gemiddelde rond zo'n 20 vierkante meter ligt, gezien het groeiende aantal halfopen bebouwingen en rijwoningen."

Nog enkele tips

Caelen geeft ten slotte nog een aantal goede tips mee bij het vinden van de juiste ramen:

  • Kies je ramenleverancier niet puur op basis van de voorgespiegelde prijs. Die prijs (meestal exclusief btw) komt bijna nooit overeen met hetgeen je verwacht hiervoor terug te krijgen.
  • Laat je goed informeren over de prijsgevolgen van de verschillende mogelijkheden.
  • Is de prijs echt belangrijk voor je, vraag dan gerust of er goedkopere alternatieven bestaan. Sommige handelaars doen dit niet spontaan uit vrees om de klant voor de borst te stoten.
  • Kijk altijd goed je offerte na (aantal ramen, raamtypes, eventuele ventilatieroosters of rolluiken, kleur, ...). Begrijp je iets niet helemaal, vraag dan na. Want als er iets aan het licht komt bij de opmeting, dan is het te laat en zit je plots met een serieuze meerkost.

Ga je verbouwen? Check dan deze tips voor je ramen en deuren.

Wil je een zicht op enkele huidige marktprijzen voor ramen? Neem dan een kijkje tussen onze richtprijzen.

Producten

Glasgevel: gevel verleent buitengewone architectuur aan privé-woning

Schüco Belgium NV

Glasgevel: gevel verleent buitengewone architectuur aan privé-woning

Aluminium ramen en deuren die zorgen voor je veiligheid

Sapa

Aluminium ramen en deuren die zorgen voor je veiligheid

Heeft u al nagedacht over het glas in uw ramen, deuren of veranda ?

Saint-Gobain Building Glass

Heeft u al nagedacht over het glas in uw ramen, deuren of veranda ?

Glasbalustrade

Reynaers Aluminium

Glasbalustrade

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!

MijnBENOvatie.be

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!