Is jouw woning veilig? “Inbraken vooral via raam of deur op benedenverdieping”

Afgelopen week lanceerde de vzw het Inbraakpreventieplatform zijn nieuwe website en de resultaten van zijn nationale enquête. De redactie van Livios mocht de cijfers in primeur ontdekken op de kantoorsite van Hörmann, waar ze met gereedschap mochten proberen in te breken via een van de meest inbraakveilige deuren.

Het Inbraakpreventieplatform wil Belgen bewuster maken van de risico’s op en de nasleep van een woninginbraak. Hiervoor organiseert het platform tweejaarlijks een nationale enquête, uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVOX. Dit najaar namen 1.000 Belgen die ooit of nog nooit in aanraking kwamen met een inbraak deel aan een online enquête. Daarnaast werden 207 Belgen extra bevraagd die in de afgelopen vijf jaar slachtoffer waren van een inbraak in hun woning.

Verlies van veiligheid

Het onderzoek wees uit dat de meeste inbraken plaatsvinden tussen 18 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends.

Foto: Hörmann Belgium NV  

Uit het onderzoek blijkt dat Belgen de kans op een woninginbraak niet groot inschatten. 40% schat de kans zelfs klein in dat er het komende jaar bij hen ingebroken wordt. Slechts 4% schat de kans groot in. De gemiddelde Belg voelt zich dan ook redelijk veilig in zijn woning en geeft dat gevoel een score van 7,9/10. Maar na een inbraak gaat dit veiligheidsgevoel verloren en daalt de score naar 5,4 op 10. Ook kampen slachtoffers  met fysieke of mentale gevolgen zoals onrustig slapen of schrikken bij elk geluidje in huis.

Via ramen en deuren

Het onderzoek wees uit dat de meeste inbraken plaatsvinden tussen 18 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends. Het raam op de benedenverdieping was bij 30% van de 207 ondervraagde Belgen de plek waarlangs werd ingebroken. Gevolgd door de voordeur (24%) en achterdeur (22%).

Pas actie na inbraak

Het raam op de benedenverdieping was bij 30% van de 207 ondervraagde Belgen de plek waarlangs werd ingebroken. Gevolgd door de voordeur (24%) en achterdeur (22%).

Foto: Getty Images  

De meeste Belgen schieten pas in actie na een inbraak in hun eigen woning. 4 op 10 namen alle veiligheidsmaatregelen pas na een inbraak. Amper 15% van de ondervraagde Belgen die de laatste vijf jaar slachtoffer waren van een inbraak, deed een beroep op of kreeg advies van een diefstalpreventieadviseur. In zes op de tien gevallen gebeurde dat pas nadat er werd ingebroken.

Doe nu veiligheidscheck

Is jouw woning veilig? Op de website van het Inbraakpreventieplatform kan je een inbraakpreventiecheck doen. Op basis van twaalf onderdelen ontdek je hoe veilig je woning is en waar de zwakke plekken zich bevinden. Bovendien vind je hier ook maatregelen om je woning extra te beveiligen.

Doe hier de check! 

Producten

Superisolerende aluminium ramen & deuren

Sapa

Superisolerende aluminium ramen & deuren

Meer daglicht in huis. Kiest u voor een schuifraam, hefschuifraam of vouwwand?

Kömmerling

Meer daglicht in huis. Kiest u voor een schuifraam, hefschuifraam of vouwwand?

Ramen, het uithangbord van je woning

Reynaers Aluminium

Ramen, het uithangbord van je woning

Aluminium ramen

Oben

Aluminium ramen

3 soorten houten poorten

Camba

3 soorten houten poorten

Heeft u al nagedacht over het glas in uw ramen, deuren of veranda ?

Saint-Gobain Building Glass

Heeft u al nagedacht over het glas in uw ramen, deuren of veranda ?