Hoe gebeitste ramen en deuren herschilderen?

Vraag

Wij hebben ramen en deuren die tweejaarlijks behandeld zijn met donkere beits. Na al die jaren (± 30) willen wij onze ramen en deuren graag een ander kleurtje geven, namelijk een (licht)grijze of beige kleur. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Kan je zo maar watergedragen lakverf voor buiten op een beitslaag aanbrengen?

Antwoord

Indien die beits nog intact is, m.a.w. nergens afbladdert, dan kan je daar zonder probleem een lakverf over aanbrengen. Als de bestaande beits een solventgedragen beits is, dan heb je eigenlijk geen beperking en kan je daar over gaan afwerken zowel met een solventgedragen dekkende lakverf als met een watergedragen dekkende lakverf.

Je moet enkel de bestaande beitslaag licht matteren d.w.z. licht opschuren met een P220 of P240 zodat die mat wordt. Opgelet als de beits nog in goede staat is dan zeker niet door de beitslaag heen schuren. Vervolgens grondig ontstoffen en vlak voor de aanvang van de schilderwerken je ondergrond nog eens ontvetten met een vod en synthetische verdunner.

Als je voor een solventgedragen dekkende lak zou gaan, probeer dan een microporeuze of ademende solventgedragen lak te kiezen m.a.w. een solventgedragen lak die geschikt is voor houtwerk buiten. Als je opteert voor een watergedragen lakverf dan zou ik eerst even checken of je waterlijsten licht hellend zijn. Daarmee bedoel ik dat je even moet checken of je horizontale delen voldoende helling hebben. Indien daar na een regenbui echt water blijft opstaan dan zou ik persoonlijk opteren voor een solventgedragen lak. Als er namelijk op een watergedragen lak voor buiten echt een plasje water blijft staan dan gaat die laklaag op termijn opgeweekt worden en zal die ook loskomen. Dit omdat een watergedragen lak toch altijd nog watergevoelig blijft. Voor verticale delen of horizontale delen met voldoende helling is dit geen probleem maar indien er ergens water kan stagneren dan gaat dat wel een probleem worden.

Indien de bestaande beitslaag watergedragen zou zijn dan opteer je best voor een watergedragen lak. Naast de lakverven kan je ook altijd nog opteren voor dekkende beitsen. Die zijn ook verkrijgbaar in twee versies namelijk als solventgedragen dekkende beits of als watergedragen dekkende beits. Het voordeel van een dekkende beits is dat die sowieso voldoende microporeus of ademend is.

Producten

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!

MijnBENOvatie.be

Je glas, ramen en deuren gewoon renoveren? Beter BENOveren!

Nieuwe ramen en deuren? Bestel eerst je gratis renovatiemagazine

Verstandig Bouwen

Nieuwe ramen en deuren? Bestel eerst je gratis renovatiemagazine

Kömmerling - Ramen en deuren in PVC

Kömmerling

Kömmerling - Ramen en deuren in PVC

Drempelloze schuifdeuren en vouwdeuren in grote afmetingen geschikt voor aanbouw

Schüco Belgium NV

Drempelloze schuifdeuren en vouwdeuren in grote afmetingen geschikt voor aanbouw