Hoe muur drogen om te behandelen tegen vocht?

Vraag

Ik heb onlangs een rijwoning gekocht. Nadat ik de muren volledig heb vrijgemaakt van hout en plastiekfolie en tegels, kwam ik tot de conclusie dat ze vochtig waren. Heb toen een vochtmeter gekocht. En deze geeft op bijna 80% van mijn muuroppervlak aan dat de waarde ongeveer 150 bedraagt en op één enkele muur maar 30. Deze staat los en juist boven het begin van de kelder. Nu was ik van plan mijn muur te injecteren met Wall Injector van AquaPlan. Maar deze vereist dus dat de muur pas geschikt is als hij droog tot vochtig is. Maar 150 komt overeen met nat en 40-70 met vochtig tot nat. Mijn vraag is nu: hoe kom ik eigenlijk aan zo'n waarde? Hoe krijg ik mijn muur droog alvorens te injecteren? De hoogte van het vocht is 2,30m. Onderbouwen gaat niet omdat er geen spouwmuur aanwezig is en de scheimuur uit een dubbele en een enkele muur bestaat.

Antwoord

"Opstijgend grondvocht is enkel van toepassing bij muren die op hun eigen fundering staan", vertelt bouwkundig adviseur Eddy Cruysberghs. "Meestal zijn dit woningen van vóór 1950. Bij een later bouwjaar moet je zoeken naar derde oorzaken, zoals lekkende leidingen of afvoeren. Indien een oude muur zeer nat is, dan zal deze vrij snel moeten opdrogen als de oude pleisterlagen weggenomen worden. Als ze na 2 weken niet 'vochtig' zijn in plaats van 'nat', dan is er een derde oorzaak.

Het injecteren kan met diverse producten. Sommige producten kunnen in zeer natte muren geïnjecteerd worden. De beste resultaten en een betere doorvloeiing, krijg je als de muren inderdaad wat 'droger' zijn. Best dat je de muren injecteert onder een lage druk. Nog beter laat je de werken uitvoeren door een gespecialiseerde firma, onder volledige waarborg. Een normale richtprijs hiervoor ligt rond de 61 euro per lopende meter (inclusief btw)."

Beantwoord door: Eddy Cruysberghs, Vochtadvies
Meer beantwoorde vragen over Vocht

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Hoe herken ik opstijgend vocht?

noaqua

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Zo stop je opstijgend vocht!

Aquaplan

Zo stop je opstijgend vocht!

Hoe condensatie en schimmelvorming behandelen?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe condensatie en schimmelvorming behandelen?

Hoe kan ik opstijgend vocht herkennen?

Dryguard

Hoe kan ik opstijgend vocht herkennen?

Wat is opstijgend vocht?

Aquapol-belgium

Wat is opstijgend vocht?