WERFBEZOEK: Mia laat muren injecteren tegen opstijgend vocht

HASSELT – 8 november 2018, 9 uur: Mia laat ons binnen in haar souterrain woning in hartje Hasselt. Hans en Matthias van Noaqua zijn er al volop aan de slag met het oplossen van de vochtproblemen in alle muren.

De muren van de woning kampten al langer met opstijgend vocht. De verf bladderde af en hier en daar zaten er plekken op de muren die er niet thuishoren. De ploeg van Noaqua analyseerde eerst de oorzaak van het probleem en pakt nu de muren aan om er komaf mee te maken. Livios-redacteur Dave volgt mee op de werf.

Eerst analyse, daarna aan de slag 

Hans Dossche en Matthias Bosteels zijn al een week aan de slag in de woning. “Vocht bestrijden kan je niet op een dag afhandelen”, legt Hans uit. “Eerst moeten we de nodige vaststellingen doen en een correcte analyse maken van het probleem. Daarna komen wij met onze ploeg ter plaatse om het vochtprobleem aan te pakken met de juiste technieken.”

Onzichtbare waterkering

De werken beginnen met het verwijderen van aangetaste pleisterwerk. “Daarna boren we gaten op vaste afstanden van elkaar en injecteren we de muur met siliconen, rekening houdend met de muurdikte. De producten die we injecteren zijn microsiliconen. Deze dringen diep door in de muur en reageren daar met het aanwezige silicium. Zo krijg je een ondoordringbare zone die het opstijgend vocht tegenhoudt. Noem het gerust een onzichtbare waterkering.”

Verrassingen

Het vocht kan nu niet meer opstijgen in de muren, maar de aanwezige zouten in de muur gaan kristalliseren en het nieuwe pleisterwerk aantasten. “Om dat tegen te gaan, plaatsen we eerst een folie tot op een meter hoogte”, vertelt Hans. Vooral in oudere huizen kan je volgens Hans en Matthias tijdens de werken wel eens op verrassingen stoten. “Zo hebben we al gemerkt dat men vroeger elektriciteitskabels los in het pleisterwerk durfde steken. En dat die werken ook niet altijd volgens een strak plan verliepen.”

Vaardigheden

Matthias en Hans doen dit werk twee en vier jaar. Er komen heel wat vaardigheden bij kijken. “Voorkomen en behandelen is één zaak. Maar daarna werken we ook de muren netjes af met nieuw pleisterwerk. We steken heel wat voorbereiding in het beschermen van de vloer en meubels. Dat scheelt achteraf een pak poetswerk. Bovendien is het veel aangenamer voor de bewoners.”

Weer als nieuw

Eens het nieuwe pleisterwerk is opgedroogd, merk je helemaal niets van de behandeling.

Foto: noaqua  

Na een offerteronde kwam Noaqua voor Mia als beste uit de bus. “Ik ben heel tevreden. De werkmannen komen hun afspraken stipt na en alle werken zullen binnen de afgesproken termijn afgerond zijn. Ze laten mijn woning ook elke avond proper achter. Maar nog belangrijker: Ik ben eindelijk van die vochtige muren verlost. En als het pleisterwerk droog is en de schilder passeert, ziet mijn woning er als nieuw uit.”

Producten

Akoestische ventilatie bij renovatie zonder geluidshinder van buitenaf

Thermad Climate Systems

Akoestische ventilatie bij renovatie zonder geluidshinder van buitenaf

Hoe condensatie en schimmelvorming behandelen?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe condensatie en schimmelvorming behandelen?

Hoe kan ik efficiënt muren behandelen tegen opstijgend vocht?

noaqua

Hoe kan ik efficiënt muren behandelen tegen opstijgend vocht?

Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!

Aquaplan

Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!