Maak je grond bouwklaar

Voor je kan beginnen met de eigenlijke grondwerken, moet het perceel bouwrijp zijn. Dat wil zeggen ontdaan van overtollige begroeiing en rotzooi. Staan er bomen op de bouwgrond, dan is ontbossen noodzakelijk.

Ontbossen

Om te mogen ontbossen, moet je samen met je bouwaanvraag een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing aanvragen en een compensatievoorstel indienen. Vermeld hierin duidelijk de grootte en de aard van de te ontbossen oppervlakte. Als je zelf geen hout stookt, vind je wel iemand die de bomen komt afzagen in ruil voor gratis hout. Denk er aan dat het storten van afval steeds duurder wordt.

Eigenlijke grondwerken

De grondwerker graaft de zwarte teelaarde weg. Aan de hand van het bouwraam graaft hij het gat uit voor je (kruip)kelder en eventueel ook de sleuven voor de fundering. Belangrijk is dat hij exact weet hoe diep hij moet graven. Dit is bepalend voor de uiteindelijke hoogte van je woning en voor de rioleringswerken.

De grondwerker legt weggenomen aarde op een aparte hoop om de bouw nadien weer aan te vullen. Als de kelder klaar is, komt hij aanvulgrond rond het huis uitspreiden. Betalen kan per uur of per vierkante meter. Je kan de grondwerker ook andere werken laten uitvoeren zoals sleuven voor de riolering graven, de septische of regenwaterput ingraven, of het terrein gelijkmaken.

Benieuwd naar de kostprijs van grondwerken? Raadpleeg onze richtprijzen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media