Wat kosten grondwerken?

Van alle posten tijdens je bouwproject zijn de grondwerken misschien wel de meest onvoorspelbare factor. Je architect en aannemer spreken ook niet voor niets over ‘vermoedelijke hoeveelheden’ wanneer ze de kostprijs van de werken inschatten.

Toch wagen we een poging om je een beeld te geven van het kostenplaatje. En leggen we je uit waarom het zo moeilijk is om de vermoedelijke kostprijs op voorhand te bepalen. Met dank aan Jan Hendrix van Bouwbedrijf Hendrix bvba.

De kostenbepalers

In het algemeen onderscheiden we vier grote kostenbepalers. Opgelet: het inrichten van de werf nemen we niet mee in dit artikel. Drie factoren kan je vrij goed op voorhand bepalen: de grootte van je bouwput, de prijs per afgevoerde container en de transport- en verwerkingskosten van de afgevoerde grond.

De vierde kostenbepaler heeft een sneeuwbaleffect op de rest en is meestal een groot mysterie: de samenstelling van je ondergrond. “Afhankelijk van het soort grond, kan de eindprijs enorm oplopen. Maar dit merk je pas vanaf het moment dat je begint te graven”, waarschuwt Jan Hendrix.

1. De samenstelling van je ondergrond

In bepaalde gevallen kan er een onaangename verrassing in de grond zitten. Eentje die de grondsondering misschien niet heeft gezien. “Denk bijvoorbeeld aan de restanten van een oude woning, of steenpuin aangebracht door boeren om de grond terug omhoog te halen. Eens we op zoiets stoten, moet de architect er opnieuw bijkomen. Mogen we zomaar een deel grond afgraven en terug aanvullen, of moeten we over het hele perceel afgraven en bijvullen om de stabiliteit te vrijwaren?”

Een goede tip van Hendrix: “Opvallend goedkope bouwgronden zijn meestal te mooi om waar te zijn. Hoe komt het dat die grond goedkoper is? Ligt die in overstromingsgebied of onder hoogspanningskabels? Zijn er toekomstige projecten op til? Of zit er iets in de grond wat niet geweten is door potentiële kopers? Dit is vaak al een teken aan de wand. Hou hier dus zeker rekening mee.”

2. De grootte van je bouwput

Komt er een volwaardige kelder onder je woning? Volstaat een kruipkelder? Of hou je alles boven de grond en ga je voor een vloerplaat? Op basis van de te bebouwen oppervlakte, de hoogte van het maaiveld en de stabiliteitsstudie weet je grondwerker hoeveel kubieke meter hij moet afgraven en weer aanvullen met goede grond om de ideale basis te verkrijgen voor je bouw.

“De prijs per m³ daalt wel naarmate je bouwput groter wordt. Reken op 6 à 10 euro per m³ – exclusief btw - voor een kleinere bouwput van circa 100 m³. Dat wordt 2,5 à 3 euro per m³ als je richting 400 à 500 m³ gaat”, stelt Hendrix. Maar je moet dan natuurlijk wel meer grond afvoeren naarmate je bouwput groter wordt.

Bij renovatie schiet de prijs snel omhoog: “Veel aannemers rekenen dan geen globale prijs meer aan, maar een prijs per uur voor de werknemers, de machines en het transport. Zo kom je voor grondwerken voor een kleine bijbouw snel uit op 150 euro per uur. Terwijl er niet veel graafwerken aan te pas komen. Dat is in totaal bijna 1.000 euro voor een kleine dag werk. Je betaalt evenveel voor het uitgraven van een kleine kelder.”

3. De prijs per afgevoerde container

De tweede vaste kost is de prijs voor de af te voeren container. “Afhankelijk van de grootte is dat 350 à 500 euro per vertrekkende container. Vergeet niet dat er vaak ook voorhand heel wat struiken, boomstronken en ander bovengronds materiaal moet verdwijnen om de grond bouwklaar te maken. En ook tijdens de graafwerken vertrekken er natuurlijk heel wat containers vol grond richting afvoerplaats (tussenopslagplaats voor hergebruik, reinigingscentrum of stortplaats, nvdr)."

4. Transport- en verwerkingskosten

“Afhankelijk van de samenstelling van je ondergrond, loopt deze prijs op van 8 tot 18 euro per m³. Bepaalde soorten grond moeten specifiek machinaal verwerkt worden en dat kan niet overal. Ook die hogere verwerkingskost vloeit mee door in de prijs. Ook: hoe verder weg de afvoerplaats, hoe duurder de transportkost. En de afstand daarvan hangt dan weer mee af van je ondergrond.”

Opgelet: de teelaarde, dat is de bovenste, zwarte grond, blijft meestal op de werf achter. De transportprijs hiervoor zit standaard niet in de offerte inbegrepen bij de meeste aannemers. Vaak is deze grond nog nuttig om in de tuin te gebruiken of is er even geen financiële ruimte meer om de afvoerkosten te betalen.

Conclusie én rekenvoorbeeldje

De totaalprijs van je grondwerken wordt uiteindelijk grotendeels bepaald door hetgeen er effectief in je grond zit. Al is dat dus op voorhand allesbehalve duidelijk.

Een voorzichtig rekenvoorbeeldje op basis van bovenstaande info: voor een af te graven bouwput van 100 m³ (gemiddeld 8 euro per m³), met goede grond en normale afstanden tot de afvoerplaats (8 euro per m³) en gemiddeld 1 à 2 grote containers (van telkens +/- 500 euro) kom je op een richtprijs uit van 800 + 640 + 500 = 1.940 euro, exclusief btw. Dat is in totaal zo’n 20 euro per m³.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media