livios logo

Grondwijzer: een nieuwe bodembeheerorganisatie

Sinds eind augustus is er in Vlaanderen een nieuwe bodembeheerorganisatie operationeel: Grondwijzer. Hier kan men terecht voor alle wettelijke verplichtingen waaraan men moet voldoen wanneer men grond wil uitgraven en/of vervoeren.

Op 1 april 2004 is de regeling grondverzet definitief en volledig in werking getreden. Hierdoor kan grond niet zomaar afgegraven en ergens anders gedeponeerd worden. De regeling beschermt de ontvanger van de uitgegraven bodem en waarborgt de traceerbaarheid ervan. Daarvoor moeten de nodige rapporten en documenten opgesteld worden. Tot voor kort kon men hiervoor enkel terecht bij de Grondbank. Met de officiële erkenning op 15 juni 2004 van Grondwijzer als bodembeheerorganisatie bestaat er nu een efficiënt alternatief. Sinds eind augustus is de vzw volledig operationeel en werkzaam.

Minimum aan administratie

Grondwijzer heeft ervoor gezorgd dat men aan alle wettelijke verplichtingen kan voldoen met een minimum aan administratie. Het is een initiatief van de Vlaamse KMO-bouwfederatie Bouwunie, de Vlaamse Architectenfederatie NAV en SGS Nederland. Via Bouwunie heeft het de noodzakelijke representativiteit binnen de sector van het grondverzet. Via NAV zijn de architecten en bijgevolg ook de bouwheren vertegenwoordigd. Via SGS Nederland werd de nodige technische deskundigheid in huis gehaald.

Grondwijzer richt zich tot de bouwheren die bij hun (ver)bouwplannen geconfronteerd worden met af- of aanvoer van grond, tot de aannemers en vervoerders die het grondwerk uitvoeren en tot de architecten. Meer info op www.grondwijzer.be.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/grondwerken/grondwijzer-een-nieuwe-bodembeheerorganisatie/