livios logo

Magda? Mogen buren grenspaaltjes verzetten?

landmeter

Foto Livios
  

Disputen over perceelgrenzen kunnen hoog oplopen. Om zekerheid te hebben kan je je terrein laten afbakenen door een landmeter, die met paaltjes de perceelgrens aanduidt. Maar op een dag stel je vast dat de paaltjes zijn verdwenen of verplaatst. Mag iemand zo maar die paaltjes wegnemen?

Landmeter Jan De wael legt uit dat je de grenzen van je terrein officieel kan laten vastleggen. Want zolang de scheidingslijnen tussen aanpalende eigendommen niet schriftelijk en op een uiterlijk waarneembare manier vastgelegd zijn, kunnen er burenruzies ontstaan. Een landmeter zal het terrein opmeten, de grenzen met de omliggende eigendommen vaststellen en het terrein afpalen. De afpaling wordt bovendien vastgelegd in een officieel opmetingsplan, in zoveel exemplaren opgesteld als er verschillende eigenaars zijn, en door ieder van de partijen ondertekend voor akkoord. Meer uitleg hierover staat op www.landmeter.be.

Het nadien wegnemen van dergelijke grenspalen is een strafrechterlijk feit, niemand mag deze zonder meer verplaatsen of verwijderen. De eigenaar van het afgebakende terrein kan dus eisen dat deze markeringen terug worden gezet op hun oorspronkelijke plaats, hij kan dat in het slechtste geval ook juridisch afdwingen via de vrederechter. Voor mensen met een groot terrein geeft de landmeter als tip mee om onderling met de buren overeen te komen om op grenspunten een grote paal of beter nog, een boom te plaatsen. Een boom is namelijk duidelijk zichtbaar en kan niet zomaar verplaatst worden...

Conclusie: da mag niet. Officiële grenspaaltjes die geplaatst zijn door een landmeter mogen niet verplaatst of verwijderd worden.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/grondwerken/magda-mogen-buren-grenspaaltjes-verzetten/