livios logo

Van bouwpuin tot nieuwe grondstof

gepolierde vloer

Op de tweede verdieping van Centrum Duurzaam Bouwen in Heusen-Zolder werd een gepolierde vloer geplaatst uit gerecycleerd beton.

Foto Centrum Duurzaam Bouwen
  

puinbreekinstallatie

Een puinbreekinstallatie verwerkt steenfractie tot een nieuwe basisgrondstof.

Foto Centrum Duurzaam Bouwen
  

gerecycleerde betonblokken

Ook een deel van de wanden van het Centrum Duurzaam Bouwen werd gemetseld in gerecycleerde betonblokken.

Foto Centrum Duurzaam Bouwen
  

1325

Het COPR0-label is een keurmerk dat de kwaliteit van de gerecycleerde grondstoffen garandeert.


© COPRO  

Oude woningen hergebruiken om bouwmaterialen te recupereren kunnen we alleen maar aanmoedigen. Zo moeten we geen vrije ruimte aansnijden voor de bouw van nieuwe woningen. Maar er is een keerzijde aan deze medaille, want bij afbraak of renovatie komt heel wat puin vrij. Vandaag de dat wordt gelukkig een groot deel van het bouwpuin met succes hergebruikt in de bouwsector.

800 à 1.000 kg of één ton. Dat is de hoeveelheid bouwafval die we jaarlijks per persoon produceren. Voor heel Vlaanderen komt dit neer op 5 miljoen ton bouwafval. Dit is aardig wat, zeker vergeleken met de 2 miljoen ton huishoudelijk afval. Gelukkig bestaat er een systeem voor de verwerking en het hergebruik van bouwafval, dat jaarlijks al 87% van het bouwafval recycleert. Samen met Denemarken en Nederland is Vlaanderen een koploper op dit vlak.

Nieuwe bouwstof

Ongeveer 90% van het bouwpuin bestaat uit steenfractie, vooral uit beton, metselwerk of asfalt. Deze steenfractie wordt via containerparken of sloopbedrijven rechtstreeks bij erkende verwerkingsfirma’s afgeleverd. Hier komt het in een breekinstallatie terecht die het verkleind en afgezeefd. Het eindproduct zijn puingranulaten, een alternatief voor grind. Deze puingranulaten worden onder meer gebruikt in de wegenbouw als fundering voor het wegdek, of voor de aanmaak van stortbeton of andere betonproducten.

Visueel is er geen enkel verschil merkbaar tussen gerecycleerde en traditionele beton.

Keurmerk

Het had veel voeten in de aarde om tot een goede recyclage van steenpuin te komen. In eerste instantie hebben het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en andere instellingen jarenlang onderzoek verricht naar haalbare toepassingen van gerecycleerd steenpuin. Vervolgens werden de mogelijkheden op de markt bekeken via bestekken.
Eenmaal de mogelijke toepassingen op peil stonden en de interesse van de markt aangewakkerd was, moest de afvalstroom herbekeken worden. Om te voorkomen dat het bouwafval nog langer wordt gestort, werd deze oplossing duur en moeilijk gemaakt. Hierdoor is de afvoer naar het containerpark of een erkende breekinstallatie meer voor de hand liggend. Ondertussen is de markt voor gerecycleerd bouwpuin al zover geëvolueerd dat er ook een keurmerk (COPRO) is dat de kwaliteit van de secundaire grondstoffen garandeert.

Spelregels

Net als bij de recyclage van ons huishoudelijk afval moeten we voor de recyclage van ons bouwpuin enkele regels in acht nemen. Om bruikbaar te zijn voor recyclage moet het bouwpuin een goede kwaliteit hebben. Het moet voldoende zuiver zijn. Bij steenpuin hoort bijvoorbeeld geen plastic of hout. Het sorteren van de verschillende fracties doe je best aan de bron, op de bouwwerf. Afhankelijk van de hoeveelheid kan je deze fractie dan naar het containerpark brengen of laten afvoeren naar een erkend verwerker. Puin kan je ook rechtstreeks naar een puinbreekinstallatie brengen.


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/grondwerken/van-bouwpuin-tot-nieuwe-grondstof/