livios logo

Nutsvoorzieningen aanvragen: hier moet je op letten

Sta je zelf in voor de organisatie en vlotte opvolging van je nieuwbouwwoning? Dan moet je niet alleen je hoofd er goed bij houden tijdens de ruwbouw-, technieken- en afwerkingsfase. Ook je nutsvoorzieningen vergen de nodige voorbereiding, al vanaf de eerste dag van de werken. Jij staat namelijk in voor de energievoorziening. Zo niet, komen zowel jij als je aannemers misschien wel eens voor een onaangename verrassing te staan.

We gaan in dit artikel uit van een traditioneel gebouwde nieuwbouwwoning.

Startdatum bekend?

Eens je een precies zicht hebt op de startdatum van de werken, is het tijd om je nutsvoorzieningen onder de loep te nemen. Ga na wie de beheerders voor elektriciteit, aardgas, water en riolering zijn in jouw gemeente en leg alvast de aanvraagformulieren voor aan je architect. Voor bepaalde dingen heb je zijn advies nodig, bijvoorbeeld de afstand vanaf de rooilijn, de plaats waar je aansluitingen moeten komen ...

Geen stroom, geen werken

Vooral je elektriciteitsaansluiting op de werf is cruciaal. Zonder stroom werkt namelijk geen enkele kraan of machine. Vraag dus goed op tijd een werfaansluiting aan, zodat de werken al niet met vertraging beginnen. In drukke periodes duurt het mogelijk enkele weken voordat ze de effectieve aansluiting komen maken, dus hou hier rekening mee.

Let op: lees goed na voor welke materialen je zelf in moet staan. Zo is de aansluitkabel van je werfkast mogelijk voor jouw rekening. Dit wordt later de aansluiting van je definitieve elektriciteitsaansluiting, die ook wordt gekeurd.

Je vraagt best al een voorlopige definitieve aansluiting aan. Dit is een voorlopige aansluiting om de werfkast op aan te sluiten, maar al met de definitieve kabel voor de latere vaste aansluiting. Deze is dan goedkoper, omdat je maar één kabel moet aankopen en plaatsen.

Intussen is het aan jou om een werfkast te huren en deze te laten keuren door een erkend keuringsorganisme. Krijg je groen licht, dan zal de keurder de kast verzegelen. Vergeet ook niet dat jouw werf doorgaat voor een nieuwe woning, waardoor je een nieuw energiecontract dient aan te gaan, hetzij met je huidige energieleverancier, hetzij met een nieuwe. Ben je hier allemaal mee in orde? Pas dan kan iedereen de komende maanden volop aan de slag.

werfkast

Vooral je elektriciteitsaansluiting op de werf is cruciaal.

Foto Livios
  

elektriciteit elektrische installatie

Je vraagt best al een voorlopige definitieve aansluiting aan.

Foto Fluvius
  

Riolering: beginnen bij de ruwbouw

Je ruwbouwaannemer neemt ook een deel van de rioleringswerken (buizenwerk, ...) voor zijn rekening. De aansluiting gebeurt best vanaf het moment dat de afvoeren aan het dak hangen. Van daaruit loopt het hemelwater naar de regenwaterput. Als deze vol is, en de rioolaansluiting is nog niet uitgevoerd, komt je terrein stilletjes aan onder water te staan.

Achteraf vindt er een verplichte keuring plaats om te checken of je afvalwater correct aangesloten is en of je regen- en afvalwater goed van elkaar gescheiden blijven. Deze keuring vindt plaats voor de eerste ingebruikname. 

Hoe verwarm je?

Heel wat nieuwbouwers sturen vandaag hun centrale verwarming aan met een condensatieketel op aardgas of met een warmtepomp. Voor de gasaansluiting heb je best nog wel even tijd. Hiervoor moet je woning wind- en waterdicht zijn: dak erop en buitenschrijnwerk erin. Eerder komen ze je gasmeter niet plaatsen. Tegen dan heeft je verwarmingsaannemer ook je gasleidingen geplaatst. De installatie moet klaar zijn en gekeurd, pas dan kan het gas er op.

Installeer je bijvoorbeeld een lucht-waterwarmtepomp, mee aangedreven door pv-panelen, dan moet je sneller de knoop doorhakken, want je elektriciteitsaansluiting moet hierop voorzien zijn. Heb je momenteel geen budget om een warmtepomp te integreren in je woning, vraag dan aan je aannemer om een extra energiebocht te voorzien om later gemakkelijker over te schakelen.

regenwater riolering afvoer

De aansluiting op de riolering gebeurt best vanaf het moment dat de afvoeren aan het dak hangen.


© Getty Images  

gipswand gipskarton gipsplaat gyproc klussen pleisterwerken

Zonder een wateraansluiting kunnen je pleisterwerker en chapper niet aan de slag.

Foto Gyproc
  

Water voor je binnenwerken

Het lijkt misschien evident, maar zonder een wateraansluiting kunnen je pleisterwerker en chapper niet aan de slag. Zij hebben bij voorkeur drinkwater nodig om hun producten aan te maken en aan te brengen. Je wateraansluiting laat je keuren voordat je deze voor het eerst in gebruikt neemt.

Graafwerken op eigen perceel

Voor de volledigheid: als bouwheer sta je nog in voor een aantal werkjes op je eigen perceel. Zo dien je tijdig een loodrechte sleuf te graven tussen je rooilijn en de ingang van je energiebocht. In die sleuf komen drie buizen met een minimale diameter van 80 mm: voor je water, gas en elektriciteit. De aansluiting van je kabeltelevisie mag mee met je stroomaansluiting in een buis. De wateraansluiting zit altijd onderaan.

Deze buizen moeten uitkomen in een put van 1 m x 1 m x 1 m aan je energiebocht. Spreek goed met de verschillende beheerders af of je deze buizen al meteen moet aansluiten of niet. Meestal laat je een opening over van 1 m. Waar je verschillende verbruiksmeters komen te hangen, moet je ten slotte nog een multiplex plaat tegen de muur bevestigen. Voor de watermaatschappij moet je een vrije ruimte van 1,20 m voorzien.

Voor alle details rond afmetingen en te gebruiken materialen, lees goed de specifieke voorwaarden van de verschillende beheerders na. 


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/nutsvoorzieningen-aanvragen-hier-moet-je-op-letten/