livios logo

Aansluiting op het waternet

Wat zou je doen zonder water in huis? Dien zodra je bouwvergunning is goedgekeurd, de aanvraag in om je woning aan te sluiten op het waternet.

Aanvraagformulieren

De aanvraagformulieren voor de aansluiting op het waterleidingnet krijg je samen met je bouwvergunning. Is dat niet het geval? Dan kan je ze afhalen bij je gemeente of ze downloaden op de website van de drinkwatermaatschappij. 

Wanneer?

De watermeter moet op een vorstvrije en droge plaats geïnstalleerd worden. De aansluiting kan gebeuren zodra de kelder klaar is, ook als de binnenleidingen nog niet liggen. Bouw je zonder kelder? Dan wacht je best tot je woning winddicht is afgewerkt. Dien de aanvraag bij je drinkwatermaatschappij tijdig in, want er kunnen tot drie maanden verstrijken tussen de aanvraag en de eigenlijke aansluiting.

Op basis van je aanvraag en een eventuele meting ter plaatse ontvang je een kostenraming. Die moet je op voorhand betalen. Er wordt dan een leiding van de straat naar de woning gelegd. Op deze leiding komt een meter met een afsluitkraan. Na de aansluiting ontvang je een definitieve afrekening en moet je bijbetalen of krijg je geld terug. De tarieven voor de aansluiting vind je op de website van de watermaatschappij. Voor extra graafwerken betaal je een supplement.

watermeter water aansluiting

Dien zodra je bouwvergunning is goedgekeurd, de aanvraag in om je woning aan te sluiten op het waternet.


© Getty Images  

regenwatersysteem sanitair zelfbouw doe-het-zelf

Bij nieuwbouw en grondige renovatie is de aanleg van een regenwatercircuit trouwens verplicht.

Foto Easykit
  

Keuring

De binneninstallatie voor drinkwater moet je laten keuren. Daarbij wordt nagegaan of alle toestellen op de correcte manier zijn aangesloten en functioneren en of er geen verbinding is tussen de drinkwaterleiding en een ander waternet, bijvoorbeeld regenwater. Steeds meer mensen gebruiken immers regenwater in hun woning. Bij nieuwbouw en grondige renovatie is de aanleg van een regenwatercircuit trouwens verplicht.

Enkele aandachtspunten: 

  • Voor de aanvraag van de keuring heb je een schets nodig van de leidingen per verdieping en een lijst van de toestellen, aangesloten op de binneninstallatie.
  • De keuring gebeurt door de drinkwatermaatschappij of door een externe keurder die eventueel meteen de gas- en elektriciteitsinstallatie kan controleren.
  • Wat het water betreft, worden de aansluitingsplaats en de volledige installatie met alle toestellen nagekeken.
  • Hou de technische documentatie van toestellen bij, want dat vereenvoudigt de controle.
  • Vraag je loodgieter om de keuring bij te wonen, zodat hij indien nodig meteen kan ingrijpen.
  • De prijs van de keuring hangt af van de drinkwatermaatschappij of het keuringsorganisme.

Hoofdleiding, terugslapklep en drukverminderaar

Alle leidingen komen samen bij de hoofdleiding, waarop de meter is aangesloten. De watermaatschappij plaatst een afsluitkraan voor de meter. Zelf monteer je het best nog een kogelkraan na de teller. Deze kraan kan je snel met een kwartslag dichtdraaien, ze lekt praktisch nooit en ze komt niet vast te zitten.

Na de teller moet je een terugslagklep plaatsen. Die voorkomt dat water uit de binneninstallatie terugstroomt naar de algemene waterleiding.

Een te grote waterdruk is schadelijk voor wasmachines, voor sommige kranen en in mindere mate voor boilers. Een drukverminderaar na de teller kan dergelijke schade voorkomen. Hij voorkomt tevens dat het water te snel door de leidingen stroomt, wat een kloppend en fluitend geluid kan veroorzaken.

14 dingen die je moet weten over nutsvoorzieningen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/nutsvoorzieningen/aansluiting-op-het-waternet/