livios logo

De afvoerleidingen

Elk huishouden produceert afvalwater. Denk maar aan het water in je badkamer, uit de keuken, van de wasmachine, ... Waterafvoer is iets waar je niet bij stil staat tot je bouwt of verbouwt. Wat moet je allemaal weten over de afvoerleidingen?

Sanitaire afvoerleidingen

Afvalwater wordt naar de riolering gevoerd via sanitaire afvoerleidingen. Die bestaan meestal uit kunststofbuizen. Daarop kan je makkelijk andere buizen of hulpstukken aansluiten. Ze zijn 100 % waterdicht en gladder dan de gres- of terracottabuizen van vroeger. Plaats bij voorkeur dikwandige, heetwaterbestendige buizen, ook als je de afloop in eerste instantie niet gebruikt voor warm water.

Diameters

De diameters van de afvoerleidingen worden bepaald door de architect. Binnenshuis gebruik je meestal buizen van 50, 75 of 90 mm, en voor wc’s 90 of 110 mm. Buizen met een diameter kleiner dan 110 mm verlijm je aan elkaar met lijmmoffen.

waterleidingen tools


© Getty Images  

loodgieter waterleiding


© Getty Images  

Buizen verbinden

Vermijd bochten van 90°, zeker bij buizen waar veel vuil water door stroomt. Buizen moeten voldoende helling hebben. Voor de afvoer binnenshuis zijn minimale hellingen van 1,5 à 2 cm per meter aanbevolen.

Tip: in klassieke kunststofbuizen is lawaai, veroorzaakt door de afvoer van water, bijna niet te vermijden. Je kan de hinder beperken door de leidingen niet naast woonruimtes te laten lopen, maar wel naast bufferruimtes zoals de garage. Je kan de buizen ook isoleren of kiezen voor een compleet systeem van geluidsarme buizen, dito bevestigingssystemen en geluidsisolatie.

Reukafsluiter (sifon)

Plaats tussen de sanitaire toestellen of installaties en de afvoerbuizen een sifon of reukafsluiter om onaangename geurtjes te voorkomen. Luchtverplaatsingen in de leidingen kunnen het water uit deze sifon wegzuigen, zodat toch nog geuroverlast kan ontstaan. Daarom moeten de leidingen worden ontlucht. Dat gebeurt door de leiding die de buizen op het gelijkvloers verbindt met deze op de eerste verdieping te verlengen tot boven het dak.

Keurmerken

Kies zowel voor buizen als voor hulpstukken BENOR-gekeurde materialen of systemen met een BUtgb-goedkeuring, bij voorkeur van dezelfde fabrikant.

Van waar komt die geurhinder?

De oorzaak van geurhinder is meestal bijzonder moeilijk op te sporen. Zo kan een overdruk in de straatriolering gassen terugstuwen via de aansluiting aan de woning. Een mogelijke indicatie daarvan is geurhinder die telkens terugkeert bij regenweer.
Dit probleem kan je eventueel oplossen met een sifonput en een goede verluchting op de sanitaire leidingen. Voor een juiste analyse schakel je het best een vakman in.

14 dingen die je moet weten over nutsvoorzieningen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/nutsvoorzieningen/de-afvoerleidingen/