livios logo

Massaal aantal aanvragen voor een grondwaterput

Het sproeiverbod is intussen opgeheven en sommige tuinen zien er alweer wat groener uit. Maar door het warme en droge weer van de afgelopen weken is de vraag naar grondwaterputten gestegen, lezen we in de Gazet van Antwerpen.

Bij nieuwbouw is het recupereren van regenwater verplicht. Dankzij een regenwaterreservoir kan je met het opgevangen water je tuin besproeien of wc doorspoelen. Maar ook je regenwaterput kan leeg geraken in periodes van lange droogte. Dus zoeken velen naar alternatieven: water uit de ondergrond.

regenwaterput regenwaterinstallatie

Dankzij een regenwaterreservoir kan je met het opgevangen water je tuin besproeien of wc doorspoelen.


© GEP Watermanagement   

Grondwaterput

Een diepe grondwaterput graven duurt ongeveer twee dagen en een ondiepe put een halve dag. Afhankelijk van de pomp kan de put tot 1.000 liter water per uur leveren. Voor een ondiepe put volstaat een administratieve melding, maar voor een diepe van enkele tientallen meters heb je een vergunning nodig van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Oplossing…

Bij het putboringbedrijf Backx in Sint-Lenaarts stond de telefoon de laatsten weken op rood. “De laatste tijd kregen we echt gigantisch veel aanvragen, tot wel enkele honderden mailtjes en telefoontjes per maand”, zegt zaakvoerder Gwen Backx in de Gazet van Antwerpen. “Met de huidige droogte zien we dat mensen eerder een ondiepe grondwaterput willen om bijvoorbeeld de tuin te sproeien.”

… of toch niet?

Maar Rafaël Huylebroeck, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij, is geen voorstander: “Een regenwaterput vervangen door grondwater omdat die eerste niet volstaat, dat is niet de bedoeling. Het kan het probleem van de droogte nog vergroten. Bovendien is het gebruik van grondwater niet gratis. Er kunnen heffingen van toepassing zijn op het gebruik ervan.”

Tips

De Vlaamse Milieumaatschappij geeft op haar website enkele tips hoe je je waterverbruik kan beperken in droge periodes:

  • Houd de kraan zoveel mogelijk dicht.
  • Besproei je tuin niet, maar geef doelgericht water aan kostbare planten.
  • Gebruik het water uit je plonsbadje om kostbare planten water te geven.
  • Gebruik regenwater waar het kan: investeer in een regenwaterput of een regenwaterton.

Wil je zelf een regenton plaatsen om regenwater te recupereren? Zo ga je aan de slag!

14 dingen die je moet weten over nutsvoorzieningen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/nutsvoorzieningen/massaal-aantal-aanvragen-voor-een-grondwaterput/