livios logo

Wie draait op voor kosten verkeerde afvoerbuis toilet?

Vraag

Ik ben sinds 17/02/2021 eigenaar van een appartement. Deze residentie is gebouwd tussen 2014-2016 en opgeleverd eind 2016. Nu blijkt dat er bij het bouwen een afvoer van de wc slecht geplaatst is. Of verzakt is tijdens andere werkzaamheden. Enkele maanden na de oplevering is de wc verstopt geraakt. Ze hebben een verzakking gevonden bij de camera-inspectie in 2017.

De toenmalige eigenaar heeft dit aan de bouwheer en syndicus gemeld. De syndicus heeft deze factuur gekregen, met de opmerking van een verzakte afvoerbuis. En hij heeft dit doorgestuurd naar de bouwfirma. Deze hebben de factuur en melding ook gekregen van het probleem. Op de factuur staat: verzakking afvoer over een afstand van 2 meter.

De bouwpromotor geeft mij ook toe dat dit gebeurd is, maar zij hebben daar geen verdere stappen voor ondernomen (antwoord van enkele weken geleden).

De vorige eigenaar heeft daar weinig gebruik gemaakt van de wc. Sinds 11/2019 zit er een huurder in en ze heeft al 2 ontstoppingen laten uitvoeren. De camera-inspectie vertoont hetzelfde probleem: 'verzakking buis'.

Ik heb contact gehad met de bouwfirma: ze zeggen dat er 2 jaar geen probleem meer is geweest. En dat dit ook niet onder de 10-jarige aansprakelijkheid valt. En dat de vorige eigenaar stilzwijgend de definitieve oplevering heeft aanvaard.

Is dit juist? Moet ik voor de kosten opdraaien? Of waar kan ik dit aanvechten?

Antwoord

Ik zou de bouwheer in gebreke stellen maar je loopt het risico dat men zal spreken van een verborgen gebrek en dat er nu teveel tijdsverloop is tussen de ontdekking en een eventueel juridisch dispuut; daarom zou ik in hoofdorde dit gebrek alsnog bestempelen als  een stabiliteitsgebrek (10-jarige aansprakelijkheid) en ondergeschikt dit als een verborgen gebrek bestempelen met dien verstande dat de wijze van gebruik (frequentie) uiteindelijk nog maar recent de hinder heeft doen inzien. Raadpleeg een advocaat om een ingebrekestelling op te stellen.

14 dingen die je moet weten over nutsvoorzieningen


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/nutsvoorzieningen/vraag/36996/wie-draait-op-voor-kosten-verkeerde-afvoerbuis-toilet/