livios logo

Wat kosten je nutsvoorzieningen?

Geen nieuwbouwproject zonder de nodige nutsvoorzieningen. Dat begint al meteen met je elektriciteitsaansluiting voor de werf, maar snel volgen ook al de rioleringswerken, water- en eventueel de gasaansluiting. Tijdig je aanvraag doen is de boodschap, maar hoeveel kosten deze aansluitingen? We vroegen dit na voor elektriciteit, riolering en gas bij Eandis, netbeheerder in een groot deel van Vlaanderen. Opgelet: deze kosten kunnen verschillen van netbeheerder tot netbeheerder. 

De prijs van je stroomaansluiting hangt vooral af van het nodige vermogen. Laat je hier adviseren door je architect.

Foto Selfmatic
  

Een nieuw Vlaams decreet verplicht niet langer gasaansluitingen in nieuwe verkavelingen. Als je dit toch specifiek wenst, loopt de prijs binnenkort hoger op.

Foto Fluvius
  

De rioleringskosten schommelen rond de 850 euro. Hier zorgt ruwbouwaannemer normaal gezien al voor de nodige graaf- en plaatsingswerken.

Foto Livios
  

Elektriciteit: 800 – 1.900 euro

De prijs van je stroomaansluiting hangt vooral af van het nodige vermogen. Laat je hier adviseren door je architect. De meeste eengezinswoningen hebben genoeg aan een standaardaansluiting van 9,2 kVA. Dit heet een monofasige aansluiting. Hiermee laat je zonder problemen je wasmachine, droogkast, koelkast, verlichting en andere huishoudelijke apparaten draaien. “Zo’n standaardaansluiting met een tweevoudig uurtarief – met aangepast nacht- en weekendtarief – kost zo’n 834 euro, inclusief btw”, geeft Simon Van Wijmeersch van Eandis aan.

Zwaardere verbruikers komen niet toe met een standaardaansluiting. Heb je bijvoorbeeld een pv-installatie van minimum 5.000 Wpiek, dan heb je een zogenaamde meerfasige aansluiting nodig. “Een driefase aansluiting van 27,68 kVA kost 1.286 euro als je opnieuw met tweevoudig uurtarief werkt. Bovendien komen er nog eens 677 euro aan studiekosten bij kijken als je een installatie nodig hebt boven de 25 kVA.”

Wat zelf voorzien?

Als bouwheer sta je zelf in voor de graafwerken voor elektriciteit op jouw terrein. Het is je ruwbouwaannemer die deze werken meestal meeneemt in zijn factuur. Ook moet je zelf een energiebocht en watervaste multiplexplaat voorzien op de plaats waar de aansluitingskabel voor de meterkast naar binnen komt. Dit geldt ook voor je gasaansluiting (zie verder). Lees altijd goed alle voorwaarden van je netbeheerder na om te weten waar je overal zelf voor instaat.

Vergeet ook niet dat je je werf al vanaf de start van de ruwbouwwerken moet voorzien van de nodige stroom. Dat betekent dat je een werfkast moet huren, deze officieel moet laten keuren en een nieuw contract moet aanvragen bij een energieleverancier. Ook de aansluitkabel zelf is voor jouw rekening.

Gas: vanaf 250 euro

Verwarm je je woning op gas? Dan heb je uiteraard ook een gasaansluiting nodig. “Hier bedraagt de kost 250 euro”, gaat Van Wijmeersch verder. Opgelet wel: een nieuw Vlaams decreet verplicht niet langer gasaansluitingen in nieuwe verkavelingen. Als je dit toch specifiek wenst, loopt de prijs binnenkort hoger op.

“Hoe meer gasdebiet je nodig hebt, hoe duurder je aansluiting en hoe groter ook je gasmeter. Een standaardwoning komt toe met 6 m³ of 50 kW. Dat is zeker goed genoeg om te koken, te verwarmen en om warm water op te roepen.” Je gasleidingen doortrekken in huis is een taakje voor je verwarmingsspecialist.

Riolering: 850 euro

Ten slotte zijn er nog de rioleringswerken. Die zorgen ervoor dat de inhoud van je sanitaire leidingen netjes afgevoerd wordt richting het bestaande rioleringsnet. Deze aansluitingskosten schommelen rond de 850 euro. Ook hier zorgt je ruwbouwaannemer normaal gezien al voor de nodige graaf- en plaatsingswerken.

Totaal: 1.900 à 3.000 euro

Voor je totale aansluitkosten voor elektriciteit, gas en riolering mag je, afhankelijk van het nodige vermogen, rekenen op 1.900 à 3.000 euro. Dit inclusief btw. Informeer steeds goed bij jouw netbeheerder naar de specifieke tarieven. Mogelijk kom je ook in aanmerking voor bepaalde kortingen.

13 dingen die je moet weten over nutsvoorzieningen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/voorbereidende-werken/nutsvoorzieningen/wat-kosten-je-nutsvoorzieningen/