Nieuwe CV-installatie: hoe aanpakken?

Vraag

Ik heb een vraag over de vervanging van onze oude CV-ketel. Ondertussen heb ik enkele installateurs gecontacteerd en voorstellen ontvangen. Maar de oplossingen verschillen nogal (ook in prijs) en zijn me niet altijd duidelijk, vandaar mijn vraag om uw advies. De huidige installatie bestaat uit een CV-ketel met ingebouwde boiler. Er zijn twee onafhankelijke verwarmingscircuits:

Eén voor de bovenverdieping, nu niet of slechts enkele dagen per jaar bewoond, met vier radiatoren. De tweede voor de benedenverdieping met negen radiatoren. Ieder gestuurd door een dag-nachtthermostaat die een circulatiepomp aanstuurt. Alle radiatoren zijn uitgerust met een thermostatische kraan.

Het warm sanitair water wordt gebruikt in de keuken, hier willen we een kleine elektrische boiler installeren (doorstroom of andere?), voor de lavabo in de badkamer en voor de douches (boven- en benedenverdieping).

Een eerste knelpunt is blijkbaar de twee verwarmingscircuits: In een eerste voorstel worden de circulatiepompen vervangen door gemotoriseerde “zoneventielen” met een extra aansturing (aangestuurd door de thermostaten?). Een tweede voorstel is het weglaten van de pompen en dus ook van de thermostaten.

De temperatuur van het verwarmingswater zou aangepast worden in fuctie van de buitentemperatuur. De warmtevraag op de bovenverdieping wordt bepaald door de thermostatische kraan op de radiatoren. De noodzaak of nut van een ruimtethermostaat op de benedenverdieping is me niet duidelijk.

In een ander voorstel wordt er een “evenwichtsfles met voeler" voorzien. De bedoeling en werking is me niet duidelijk.

Wat betreft het sanitair warmwater: Als de keuken uitgerust wordt met een elektrische boiler is onze warmwaterbehoefte beperkt (we hebben géén tieners die tweemaal per dag douchen). Welke zijn hier de mogelijkheden en de optimale keuze? We zijn in het bezit van zonnepanelen. 

Antwoord

Is de verwarmingsketel uitgerust met een ingebouwde boiler (voorraadvat met warmwater) of is er enkel een warmtewisselaar? Bij een boiler heb je veel meer debiet van warmwater dan met een doorstromer. Voor normaal gebruik is dit geen probleem.

Als de 1ste verdieping toch maar zelden gebruikt gaat worden, zou ik daar geen aparte kring voorzien. De thermostatische kranen daar instellen op de gewenste  temperatuur en bij gebruik deze verhogen. Voor de condensatieketel enkel een sturing naargelang de buitentemperatuur toepassen is onverantwoord. Er moet zeker een regelaar binnen geplaatst worden die de binnentemperatuur monitort.  

Zelf plaats ik enkel een binnenregelaar in een referentieplaats die de hele installatie aanstuurt en communiceert met de ketel, geen aan-uit thermostaat. In deze ruimte moeten de (thermostatische) kranen volledig open staan. Zodat de ketelwerking ogenblikkelijk kan reageren. De regelaar laat de ketel moduleren van ongeveer 20 tot 100% van zijn vermogen, past de watertemperatuur automatisch aan en stuurt het toerental van de circulatiepomp. Hierdoor zal er tussen de  gewenste en de werkelijke temperatuur in de woning bijna geen afwijking zijn.

Belangrijk is om de oude installatie te spoelen vooraleer een nieuw ketel te plaatsen, een vuilfilter met magneet en een luchtafscheider te plaatsen. Een extern drukvat moet ook voorzien worden. Aan–uit thermostaten en condenserende ketel gaan niet samen. Een condensatieketel zou zo lang moeten branden op een lage watertemperatuur en een laag vermogen om zoveel mogelijk condensatiewarmte te kunnen benutten. Niet zoals een oude ketel die enkel op vol vermogen werken of stilstaan. 

Producten

Ontdek de Remeha-verwarmingstoestellen op basis van stookolie

Remeha

Ontdek de Remeha-verwarmingstoestellen op basis van stookolie

Energieoplossingen waarmee je bespaart

Van Marcke

Energieoplossingen waarmee je bespaart

Gascondensatieketels staan garant voor goede verwarming en warmwatercomfort

Viessmann Belgium bvba

Gascondensatieketels staan garant voor goede verwarming en warmwatercomfort

De Logamatic TC100 is de intelligente thermostaat van Buderus

Buderus

De Logamatic TC100 is de intelligente thermostaat van Buderus

Alezio G Hybride: dé verwarmingsoplossing bij renovatie voor een groene toekomst

De Dietrich

Alezio G Hybride: dé verwarmingsoplossing bij renovatie voor een groene toekomst

Wat kan een lucht/lucht warmtepomp mij bieden?

Mitsubishi Electric Europe

Wat kan een lucht/lucht warmtepomp mij bieden?