Eerste slimme energiemeters in Vlaanderen geïnstalleerd

Minister-president bij de inhuldiging van de eerste slimme meter.

Foto: Eandis  

Donderdag zijn in de Mechelse deelgemeenten Hombeek en Leest de eerste slimme stroom- en gasmeters in Vlaanderen geplaatst. Dit is een eerste stap om de energienetten in Vlaanderen te moderniseren en tegelijk een belangrijk punt om de klimaatdoelstellingen te halen.

Het gaat om de eerste van 4.200 elektronische verbruiksmeters voor elektriciteit en aardgas. De start van deze zogenaamde ‘slimme meters’ gebeurde in aanwezigheid van Kris Peeters, minister-president van de Vlaamse regering. Dat de bewoners van Leest en Hombeek de pioniersrol vertolken als eerste slimme energiegebruikers in Vlaanderen, kadert in het proefproject dat Eandis, samen met Infrax en PBE opzet om de werking van deze meters en de communicatie van de data degelijk uit te testen.

2014

Als het opzet in beide Mechelse deelgemeenten slaagt, volgt nog een tweede project met 40.000 meters. Pas als de resultaten van deze proefprojecten positief zijn, kan vanaf 2014 een verdere verspreiding in de rest van Vlaanderen volgen.

Wat zijn slimme meters?

Slimme meters zijn hoe langer hoe meer een noodzaak omdat het huidige elektriciteitsnet niet aangepast is om de toegenomen energie van zonnepanelen, windmolens of biomassa op het net op te vangen. Een ander nadeel is dat je elektriciteit niet kunt stockeren. De slimme meters spelen beter in op vraag en aanbod. Wanneer er veel hernieuwbare energie op het net komt, kunnen huishoudtoestellen, zoals de wasmachine, automatisch in werking treden. Bij weinig energie, door bijvoorbeeld een gebrek aan zonneschijn of wind, is het voordeliger dat de consument wacht tot er meer energie op het net komt. De meter zoekt als het ware naar het beste moment en de laagste prijs.

Prijs

Door een beter gebruik van de groene stroom is het klimaat één van de winnaars. Ook zal de netbeheerder niet langer controleurs op pad moeten sturen om de meterstand te controleren. De meters kunnen dit vanop afstand doorsturen. Eandis spendeert 135 miljoen euro aan het proefproject. Als heel Vlaanderen dergelijke meters krijgt, loopt het prijskaartje op tot 1,5 miljard euro.

Duurder distributietarief

Slimme meters kosten geld. Eandis verwacht dan ook dat de distributietarieven met 6 % zullen stijgen, maar dat de consument die gedeeltelijk kan compenseren door meer energie te besparen. In De Morgen komt energieprofessor Ronnie Belmans tot een prijsstijging van zelfs 50 tot 60 % tegen 2020. “Groene stroom lijkt goedkoop, maar is het niet. Dat komt door de vele subsidies die er zijn. Minister-president Peeters belooft alvast alles zo te organiseren dat er geen zware kosten voor de verbruiker komen. “Maar slimme netten zijn nu eenmaal duurder dan klassieke energienetten", aldus Kris Peeters.

Producten

Multimedia en bureau oplossingen

Legrand

Multimedia en bureau oplossingen

Wil je je elektriciteit zelf installeren?

Easykit

Wil je je elektriciteit zelf installeren?

Schep orde in je opladers met een vaste USB-lader

Niko nv

Schep orde in je opladers met een vaste USB-lader

KNX-schakelaars van Zennio en EAE

Vecolux bvba

KNX-schakelaars van Zennio en EAE

Leg zelf je elektriciteit

Selfmatic

Leg zelf je elektriciteit

Kent u de Europese Ecodesign richtlijn of kortweg ErP-richtlijn al?

Mitsubishi Electric Europe

Kent u de Europese Ecodesign richtlijn of kortweg ErP-richtlijn al?