Onze huizen zijn veel te groot… en dat kost ons handenvol energie

Belgen wonen op grote voet, en dat mag je letterlijk nemen. Uit recente cijfers van Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie, blijkt dat 67% van de Belgische bevolking in een woning woont die te groot is voor hun gezinssamenstelling. Dat is bijna dubbel zoveel als het Europees gemiddelde.

Europese top

Qua grootte van de woningen behoort België tot de Europese top. Alleen in Ierland, Cyprus en Malta zijn de mensen nog ruimer gehuisvest. Roemenië, Letland, Bulgarije, Polen en Hongarije hebben het hoogst aantal gezinnen dat te krap gehuisvest is, en het laagste aantal dat te ruim woont, aldus Eurostat.

Qua grootte van de woningen behoort België tot de Europese top. Alleen in Ierland, Cyprus en Malta zijn de mensen nog ruimer gehuisvest.

Foto: Eurostat  

De ruime huizen van Belgische gezinnen hebben een enorme impact op ons energieverbruik. Johan Albrecht, milieueconoom en professor aan de Universiteit Gent: "Als iedereen in de meest geschikte woning zou wonen, zou het energieverbruik plotsklaps met 27% dalen. Nu wonen singles, maar ook gezinnen vaak in grote huizen met een aantal slaapkamers die leeg staan.”

Ook Dirk Verbeeck, adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, vindt het minder verstandig dat wanneer de kinderen het huis uit zijn, er nog twee personen in een woning van meer dan 200 m² wonen. “Er moet een bewustzijn komen en daar kan iedereen aan meewerken. Je zou voor mensen in die situatie een oplossing moeten vinden, bijvoorbeeld een verhuisbonus. Dan kunnen ze naar een woning verhuizen op maat van hun nieuwe gezinssamenstelling.”

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste bouwtrends en nieuwtjes?

Schrijf je dan nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en volg het bouwnieuws op de voet. Bekijk laatste edities.

Door je in te schrijven, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden. Meer informatie over de gegevensverwerking vind je in het privacy beleid.

Producten

Overschakelen op aardgas

Eandis

Overschakelen op aardgas

Werken met de juiste vakman: de MazoutExpert

Informazout vzw

Werken met de juiste vakman: de MazoutExpert

Energieadvies op maat nodig?

Primagaz Belgium N.V.

Energieadvies op maat nodig?

Makkelijk overstappen naar aardgas

gas.be

Makkelijk overstappen naar aardgas

Is jouw elektriciteit groen?

VREG

Is jouw elektriciteit groen?