Recordaantal nieuwe zonnepanelen

Foto: Solarcompany  

Op de Vlaamse daken lagen eind september 35.444 zonnepanelen. Dat is nu al bijna drie keer meer vergeleken met eind 2008, blijkt uit cijfers van de VREG. Het verminderde subsidiebeleid volgend jaar speelt ongetwijfeld een grote rol in de forse groei. Toch zorgt dit maar voor een beperkte boost aan extra groene stroom in Vlaanderen.

Vorig jaar telde de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) nog 12.703 panelen op de daken in Vlaanderen. Nu zijn er dat dus al meer dan 35.444. De groei heeft veel te maken met het feit dat de waarde van groenestroomcertificaten volgend jaar zakt van 450 naar 350 euro. Zo’n certificaat, dat de netbeheerder verplicht moet aankopen, krijg je per 1.000 kilowattuur opgewekte stroom. De redenering van de verlaagde waarde is dat de prijs voor zonnepanelen steeds meer zakt.

Biomassa

Toch is het niet al goed nieuws ondanks de explosie aan zonnepanelen. “De hoeveelheid energie die ze leveren, is eerder magertjes,” aldus de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. “Windenergie, biomassa en biogas leveren in België meer op.” Uiteraard is dit meer weggelegd voor grote bedrijven.

13 % groene stroom

Nog een kanttekening. Ook volgend jaar zal Vlaanderen het streefcijfer van 6 % groene stroom in de totale elektriciteitsproductie niet halen, weet de ODE of de Organisatie voor Duurzame Energie. “Op dit moment gaat het nog maar om 3,3 %. Het streefcijfer kunnen we nog onmogelijk halen,” verklaren ze bij ODE. Ook het cijfer om 20 % groene stroom op te wekken tegen 2020 in België is intussen al afgezwakt naar 13 %. Toch sluit Jo Neyens van Ode in De Morgen op een positieve manier af: “Overschakelen naar groene energie is een uitsluitend positieve zaak. De installaties zijn milieuvriendelijker en de hele sector creëert een boel jobs.”

Producten

Info omtrent stookolie in combinatie met zonne-energie.

Informazout vzw

Info omtrent stookolie in combinatie met zonne-energie.

Propaan in je vrije tijd

Primagaz Belgium N.V.

Propaan in je vrije tijd

Hoe herstellen we lekken in leidingen zonder breekwerk?

e-Pipe Benelux

Hoe herstellen we lekken in leidingen zonder breekwerk?

Aansluitingen - elektriciteit, aardgas, kabel-tv of riolering

Fluvius

Aansluitingen - elektriciteit, aardgas, kabel-tv of riolering

Aardgas en hernieuwbare energie

gas.be

Aardgas en hernieuwbare energie