De grootste fouten bij aankoop van zonnepanelen

Foto: ZEN Renewables  

Een installatie van pv-panelen vergt een investering van verschillende duizenden euro’s. Het is zonde om de aankoop dan ook niet door een kritische bril te bekijken. Sectororganisatie BelPV heeft daarom een lijst met tien geboden opgemaakt voor een succesvol zonne-energieverhaal.

1. Mik lager dan je verbruik

Het is zinloos om meer zonnepanelen te installeren dan je gemiddeld jaarlijks stroomverbruik. Dit zorgt voor problemen met je energieleverancier op wie je sowieso een beroep moet doen. Vervang ook eerst je oude diepvriezer met 1.000 kWh verbruik per jaar door een zuinig A++ model en vervang gloeilampen door spaarlampen of binnenkort door de nog zuinigere leds. Vergeet ook niet om de gratis kilowatturen af te trekken van het totale verbruik (100 kWh per gezin en 100 kWh per gezinslid). Dat scheelt al vlug enkele zonnepanelen minder op je dak.

2. Laat een vakman aan huis komen

Wie een nieuwe auto koopt, doet dat bij een merkgarage. Zonnepanelen laat je installeren door een ervaren professionele installateur. Vraag naar zijn referenties en telefoonnummers van tevreden klanten. Vertrouw niet op algemene offertes, laat de installateur aan huis komen. Een goede offerte kan alleen na een bezoek ter plaatse gemaakt worden.

3. Kijk verder dan de prijs

Professionele installateurs die kwaliteit garanderen, zijn meestal niet de goedkoopste. Kwaliteit heeft zijn prijs. Wie een degelijke PV-installatie op zijn dak wil en daaronder op zijn twee oren wil slapen, kijkt best verder dan de prijs. Professionele installateurs stellen een uitgebreide offerte op die rekening houdt met de situatie van je woning. Ze controleren ook de werking van de zonnepanelen na de installatie met behulp van een controlelijst.

4. Gok niet op lagere prijzen

Foto: Solarcompany  

Op dit moment zijn de prijzen van zonnepanelen terug in stijgende lijn. Dat heeft te maken met de schaarste op de internationale markt van zonnepanelen, door het groeiend succes wereldwijd. Ook een stijgende koers van de dollar tegenover de euro kan de prijzen omhoog duwen. Dit jaar zullen de prijzen zeker niet dalen, integendeel. Wie gokt op een verdere prijsdaling in het najaar, komt vermoedelijk bedrogen uit.

5. Kijk kritisch naar offertes

De ene offerte is de andere niet: kijk verder dan de prijs. Welke garanties biedt de installateur? Welke dienst na verkoop? Hoeveel ervaring heeft hij? Welke referenties kan hij voorleggen? Heeft hij een controlelijst voor het correct afhandelen van de volledige installatie? Welke merken van omvormer en zonnepanelen biedt hij aan?

6. Blijf uit de schaduw en vraag een correcte berekening

Blijf met je zonnepanelen uit de buurt van dakkapellen, schoorstenen en alles wat de panelen in de schaduw laat liggen. Een kleine schaduw kan grote gevolgen hebben. Tussen zuidoost en zuidwest presteren zonnepanelen het best. Een helling tussen 20 en 60 graden levert goede resultaten op. Vraag daarom aan de installateur een correcte berekening met een computerprogramma en vertrouw niet zomaar een gemiddeld cijfer.

7. Vraag veel van de installateur ...

Bij elk zonnepaneel hoort een informatieblad met gegevens over afmetingen, rendement, vermogen … Voor zonnepanelen op de markt komen, ondergaan ze strenge testen. Vraag naar de testcertificaten voor zonnepanelen, met nummer IEC 61215 of IEC 61730 voor kristallijne zonnepanelen en IEC 61646 voor dunnefilmzonnepanelen.

8. Veiligheid boven!

Veiligheid heeft zijn prijs: een installateur die correct de verplichte wettelijke veiligheidsmaatregelen toepast voor werken op daken kan daar een lichte meerprijs voor aanrekenen. Dat is wel levensbelangrijk, want nonchalant omgaan met veiligheid brengt levens in gevaar. Een inspecteur van de federale overheidsdienst voor welzijn op het werk kan ook de werf stilleggen bij overtredingen.

Vraag aan de installateur ook om de installatie elektrisch na te meten, om zeker te zijn dat de bekabeling in orde is. Het is al gebeurd dat een kabel tussen de zonnepanelen niet goed is vastgeklikt. Dat betekent minder zonnestroom en een onveilig elektrisch contact. Geef de voorkeur aan bekende Europese merken van stekkers. Ook de aansluiting van de zonnepanelen op de onderkant van de omvormer moet zeker klikvast zitten.

9. Bestel tijdig de fotovoltaïsche installatie

Foto: Eternit NV  

Door het succes van zonne-energie in diverse andere landen dreigen ook bij ons in het najaar opnieuw leveringsproblemen te ontstaan. Wie zeker wil zijn dat zijn installatie nog voor eind 2010 op zijn dak komt, moet tijdig bestellen. Er zijn nu al lange levertijden voor omvormers en ook voor zonnepanelen. Bovendien daalt de gegarandeerde prijs van de groenestroomcertificaten vanaf 2011 terug van 350 euro per certificaat naar 330 euro per certificaat. Wie nu investeert in zonnepanelen, kan nog dit jaar zijn eerste certificaat valoriseren.

10. Wacht niet op de perfecte zonnecel

De techniek van de zonnecellen is constant in beweging en op zoek naar verbetering. Je kan dus blijven wachten op de ideale zonnecel, maar wanneer gaat die er zijn? Bovendien verlies je door te wachten alleen maar subsidies die je al eerder had kunnen opstrijken en heb je nog altijd geen groene stroom. Weet dat de zonnepanelen in België nu al per m² 120 tot 140 kWh bruikbare zonnestroom per jaar produceren. Het is nu al interessant om zelf zonnestroom te maken. Door de groei van de markt kunnen bedrijven bovendien investeren in onderzoek op betere zonnecellen voor de volgende generaties.

Producten

Zelfbouwpakket voor zonnepanelen. Bespaar 2 keer!

Easykit

Zelfbouwpakket voor zonnepanelen. Bespaar 2 keer!

Je zwembad zuinig verwarmen

Lambrechts

Je zwembad zuinig verwarmen

Premies

Eandis

Premies

Zo makkelijk en winstgevend is investeren in zonnepanelen

ENGIE Electrabel

Zo makkelijk en winstgevend is investeren in zonnepanelen

Solesia zonnedaken met leien of dakpannen: esthetisch én efficiënt

Eternit NV

Solesia zonnedaken met leien of dakpannen: esthetisch én efficiënt