Hoe je zonnepanelen opstellen?

Fotovoltaïsche systemen leveren energie door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Zelfs op een bewolkte dag, zij het natuurlijk in mindere mate.

Wat is de juiste oriëntatie?

Vermijd beschaduwing van de panelen. Denk aan de schaduw van toekomstige gebouwen, (groeiende) bomen, schoorstenen.

Foto: Easykit  

Idealiter is je dak perfect op het zuiden gericht met een helling van 15 tot 35 graden. Is dat niet het geval? Geen zorgen.

Foto: Groep Huyzentruyt nv  

Opbouwpanelen zijn het meest gangbaar, maar je kan ze ook in je dak integreren. Deze panelen volgen de lijnen van je dak en zijn zo bijna onzichtbaar.

Foto: Eternit NV  

Naast de kwaliteit van je PV-installatie, moet je rekening houden met drie succesbepalende factoren:

 • Schaduw: vermijd beschaduwing van de panelen. Denk aan de schaduw van toekomstige gebouwen, (groeiende) bomen, schoorstenen. Verwacht je schaduw op het hele dakgedeelte waar je je zonnepanelen wil plaatsen? Dan ga je best op zoek naar alternatieven.
 • Hellingshoek van de panelen: idealiter is je dak perfect op het zuiden gericht met een helling van 15 tot 35 graden. De ideale positie van de panelen zelf is een hoek van 36°. Is dat niet het geval? Geen zorgen. De meeste zonnepanelen hebben ook bij een minder gunstige ligging een prima rendement. Zo is een oriëntatie op het oosten of westen ook perfect mogelijk.
 • Verschillende experten raden zelfs aan om je zonnepanelen net op het oosten en het westen te richten. Zo vang je jouw verbruikspieken 's ochtends en 's avonds - wanneer je thuis bent - beter op. Zuidgerichte panelen daarentegen halen hun piek rond de middag.

  Let wel: als je PV-panelen gebruikt om tegemoet te komen aan de EPB-eisen rond hernieuwbare energie:

          - Moet je dak minstens tussen het oosten en westen georiënteerd zijn
          - En een helling hebben tussen 0 en 70 graden

 • Oriëntatie: voor een optimaal gebruik zijn de panelen naar het zuiden gericht.

Op of in je dak?

 • Opbouwpanelen zijn het meest gangbaar, maar je kan ze ook in je dak integreren. Deze panelen volgen de lijnen van je dak en zijn zo bijna onzichtbaar.
 • Daarnaast zijn er ook dakpannen of leien beschikbaar met geïntegreerde zonnecellen. Hier staat natuurlijk wel een meerprijs tegenover, maar naast een mooier uitzicht bieden ze ook het voordeel dat je het volledige dakoppervlak kan benutten. Ook rondom dakvensters en dakkappellen.
 • Ook voor opbouwpanelen bestaan er oplossingen voor wie het graag ‘clean’ ziet. Zo kan je het frame in dezelfde kleur kiezen als die van de zonnecellen, zodat alles mooi als een geheel oogt.

Vergunning nodig?

 • In Vlaanderen is het plaatsen van zonnepanelen sinds 1/12/2010 in de meeste situaties vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning:

  - Op een plat dak is geen vergunning nodig als de installatie niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komt.
  - Op een hellend dak mag je zonnepanelen plaatsen als ze geïntegreerd worden in het hellend dakvlak: op de dakbedekking of ter vervanging ervan.

  Let op! De plaatsing mag niet strijdig zijn met de voorschriften van een bijzonder plan van aanpak (BPA), gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of verkavelingsvergunning. Vraag dus altijd eerst advies bij uw gemeente!
 • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heb je geen vergunning nodig als de panelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of als ze in het dakvlak zijn ingewerkt of evenwijdig aan dit vlak op het dak zijn bevestigd, zonder daarbij meer dan 30 cm uit te springen of de grenzen van het dak te overschrijden. Als je gebouw geklasseerd is, heb je altijd een bouwvergunning nodig.
 • In Wallonië heb je ook geen bouwvergunning nodig, als je de panelen op je dak plaatst en dat ze niet uitsteken over de dakrand. 

Pak eerst je verbruik aan

Het heeft geen zin zonnepanelen te plaatsen, wanneer je niet eerst probeert je elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te reduceren. Een aantal kleine en goedkope maatregelen kunnen in veel gevallen meer besparen dan een zonnepaneel kan opbrengen.

Producten

Premies

Fluvius

Premies

Je zwembad zuinig verwarmen

Lambrechts

Je zwembad zuinig verwarmen

Zelfbouwpakket voor zonnepanelen. Bespaar 2 keer!

Easykit

Zelfbouwpakket voor zonnepanelen. Bespaar 2 keer!