Wat is het verschil tussen mono- en polykristallijnen zonnepanelen?

Vraag

We overwegen om zonnepanelen op ons dak te leggen. Welk verschil is er tussen mono- en polykristallijnen zonnepanelen?

Antwoord

Op dit ogenblik bestaan er twee types fotovoltaïsche zonnepanelen, namelijk kristallijnen en amorfe. Voor deze types bestaan er onderverdelingen, en ook soms andere benamingen. De amorfe panelen worden ook geclassificeerd bij de “dunne-film” panelen, omdat er een dunne film halfgeleider materiaal op een basisdrager (vb. glas) wordt gedampt.

De kristallijnen types kunnen in twee klassen onderverdeeld worden. De monokristallijnen en de polykristallijnen panelen. Deze panelen bevatten cellen die gemaakt zijn van plaatjes bewerkt silicium, zodat deze een elektrische stroom genereren als er licht invalt. Deze twee types werken allebei met hetzelfde principe.”

  • Kristallijn

Om kristallijn silicium te maken, giet men eerst silicium- “broden”, of in vaktermen “ingots” genaamd. Dat zijn ronde staven silicium, waaruit vierkante balken worden gezaagd. Uit die balken zaagt men dan zeer dunne schijfjes (0,3 mm), en die heten “wafers”.

Als de wafers dan bewerkt worden, zodat deze een positieve en een negatieve laag krijgen, met een antireflectielaag die de lichtinval zo goed mogelijk absorbeert, kunnen deze schijfjes gebruikt worden om zonnepanelen te maken. Eén schijfje produceert ongeveer 0,5 Volt, en als we die in een keten in een paneel zetten, waar vb. 60 cellen in zitten, dan levert één paneel 60*0,5=30 Volt.

  • Het verschil

“Polykristallijn silicium en monokristallijn silicium worden allebei uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van de polykristallijne ingots van vloeibare naar vaste vorm, laat men het silicium gewoon stollen zonder extra handelingen. De kristallen liggen dan in kriskras richting.

Bij monokristallijn silicium gaat men de polarisatie van de kristallen beïnvloeden tijdens het stollen, zodat deze alle in dezelfde richting komen te liggen. Bij directe zonlicht instraling zal een monokristallijnen cel iets meer stroom opwekken dan een polykristallijnen cel van dezelfde oppervlakte. Met andere woorden, een monokristallijnen cel neemt minder oppervlakte in dan een polykristallijnen. Uiteraard zit er wel wat verschil in het prijskaartje, omdat de extra handeling altijd iets kost.”

  • Opbrengst

Anderzijds is er in opbrengst per gebruikte WattPiek zo goed als geen verschil. Men zal op dezelfde oppervlakte panelen, bij monokristallijnen types meer vermogen kunnen plaatsen dan bij polykristallijnen. Anders gezegd, een installatie (van hetzelfde vermogen) met monokristallijnen panelen zal “compacter” zijn dan met polykristallijnen cellen.

Dus wie een klein dak heeft, kan zeer gebaat zijn met monokristallijnen cellen. Voor wie dan weer over voldoende dakruimte beschikt, maakt het niet uit welk type paneel er op komt. Voor elke 1.000 Wp (= 1kWp) levert een installatie in België 850 kWh. Men heet dit de verhoudingsfactor vermogen/opbrengst, soms wel eens “draai-uren” genoemd.

  • Kwaliteit

De kwaliteit en de garantie is voor zowel mono als voor poly identiek. De meeste fabrikanten geven een opbrengstgarantie waarbij de modules na 10-12 jaar zeker nog 90 % van het oorspronkelijk vermogen geven, en nog 80 % opbrengst na 25 jaar. Maar de ervaring heeft al uitgewezen dat fabrikanten van gedegen merken daar ver boven blijven.

  • Conclusie

Buiten wat detailverschillen is het enige belangrijke verschil dus de oppervlakte die de panelen innemen op een dak. Mono neemt dus minder plaats in dan poly. De opbrengstverhouding is nagenoeg gelijk.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Zonnepanelen

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Hoe werkt een warmtepomp?

Mitsubishi Electric Europe

Hoe werkt een warmtepomp?

Inisol: De zon schijnt voor iedereen, investeer nu in een zonneboiler

De Dietrich

Inisol: De zon schijnt voor iedereen, investeer nu in een zonneboiler

Bodem|water-warmtepomp WPF 04-16

STIEBEL ELTRON

Bodem|water-warmtepomp WPF 04-16

Welk warmtepompsysteem past het best bij u?

Daikin Airconditioning Belgium

Welk warmtepompsysteem past het best bij u?

Grond-Grond warmtepomp

MASSER N.V.

Grond-Grond warmtepomp

Viessmann laat zijn licht schijnen op zonne-energie

Viessmann Belgium bvba

Viessmann laat zijn licht schijnen op zonne-energie