Kan dak weer lekken na plaatsing zonnepanelen?

Vraag

Enkele jaren geleden had ons leien dak een lek. Ik heb daar ijzeren platen opgelegd en zo het probleem snel opgelost. Nu wil ik echter zonnepanelen plaatsen op mijn dak. Eén firma zegt dat zij dit niet willen doen omdat er kans is dat het dak weer gaat lekken. Een andere firma maakt hier geen probleem van. Wie moet ik nu geloven?

Antwoord

Wij legden deze vraag voor aan Dirk Verbeeck van Kamp C. "Alles hangt er van af hoe degelijk de herstelling van het dak is uitgevoerd. Heb je een volledig nieuw metalen dak geplaatst of is het een plaatselijke reparatie, ter hoogte van het lek? En wat is de kwaliteit van de ijzeren platen? Zijn die beschermd met een galvanisatielaag of coating? Is deze 'snelle herstelling' een herstelling die ook voor langere termijn de waterdichtheid van het dak kan garanderen? En wat is de kwaliteit van de rest van het dak als deze ene herstelling zich opdrong?"

"De meest gebruikelijke manier om PV-panelen op een dak te monteren, is door een aparte metalen draagstructuur te gebruiken. Zo krijg je ook een luchtruimte achter de panelen. Daardoor kunnen ze in de zomer ook afkoelen. Dat is een goede zaak, want de ideale werkingstemperatuur van PV-panelen ligt rond de 25 °C."

"Bij het bevestigen van twee metalen tegen mekaar kan een contactspanning ontstaan die aanleiding kan geven tot corrosie. Dat heet dan contactcorrosie of spanningscorrosie. Voor het bevestigen van de zonnepanelen moet de aannemer door de dakbedekking tot op de draagstructuur van je dak gaan. Zoniet bestaat het risico dat de PV-panelen bij stormweer wegwaaien." 

"Bij het plaatsen, gebruikt de aannemer hulpstukken die tussen de dakbedekkingselementen (pannen, leien) kunnen geplaatst worden en zo een degelijke bevestiging van de PV-panelen garanderen. Als de dakherstelling met een groot formaat metaalplaten is uitgevoerd, zou de aannemer zijn bevestigingshaken door de platen moeten bevestigen op de kepers. Dat betekent uiteraard een gevaar voor lekken", aldus Verbeeck.

"Bijkomende probleem: als je dak opnieuw gaat lekken, moet voor een dakherstelling de hele PV-installatie weer verwijderd worden."

"En tot slot nog dit aandachtspunt: je hebt maar recht op groenestroomcertificaten op het dak van een woning wanneer ook het dak of de zoldervloer voldoende geïsoleerd is."

Producten

Hoe werkt een warmtepomp?

Mitsubishi Electric Europe

Hoe werkt een warmtepomp?

Inisol: De zon schijnt voor iedereen, investeer nu in een zonneboiler

De Dietrich

Inisol: De zon schijnt voor iedereen, investeer nu in een zonneboiler

Welk warmtepompsysteem past het best bij u?

Daikin Airconditioning Belgium

Welk warmtepompsysteem past het best bij u?

Grond-Grond warmtepomp

MASSER N.V.

Grond-Grond warmtepomp

Bodem|water-warmtepomp WPF 04-16

STIEBEL ELTRON

Bodem|water-warmtepomp WPF 04-16

ALFEA ai: Energiezuinige Warmtepompen voor nieuwbouw en renovatie

ATLANTIC BELGIUM

ALFEA ai: Energiezuinige Warmtepompen voor nieuwbouw en renovatie