Moet je Plug & Play-kit voor zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder?

Vraag

Op verschillende plaatsen worden Plug&Play-kits van ongeveer 500 watt (twee zonnepanelen met een micro-omvormer) aangeboden die met de stekker in het stopcontact kunnen aangesloten worden. Mogen deze in gebruik worden genomen zonder aanmelding bij de VREG of de netbeheerder?

Bij navraag bij een leverancier kreeg ik alvast volgend vaag antwoord: "Dit kan inderdaad gewoon met een stekker in een stopcontact of rechtstreeks aan uw zekeringkast. De geleverde artikelen zijn zelf reeds gekeurd, u kan altijd een keuring laten doen van de installatie, dit betreffende de aansluiting in uw zekeringkast. Het is wel best om tussen de aansluiting met uw binneninstallatie en de micro-omvormers een verliesstroomschakelaar en zekering te plaatsen zodat alles wat erachter staat of aangesloten is ook beveiligd is."

Momenteel zit deze kit, afhankelijk van welke netbeheerder, wel of niet met meldingsplicht. De overheid gaat binnenkort een campagne organiseren om iedereen op de hoogte te stellen van de meldingsplicht. Maar momenteel is het in de meeste gevallen nu nog niet nodig indien u deze set aansluit met een stekker ."

Is dit onderwerp inderdaad zo onduidelijk, of kan u hierin klaarheid brengen?

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan de experts van OCB: 

"Zoals elke vorm van decentrale productie moet het gebruik van deze zonnepanelen aangemeld zijn maar de distributienetbeheerders. Maar, deze gaat het gebruik (voorlopig?) niet aanvaarden. Synergrid (de overkoepelende federatie van de netbeheerders) verbiedt de koppeling met het net voor verschillende redenen:

- Deze producten zijn niet gehomologeerd volgens lijst C10/26 van Synergrid waardoor het gedrag van dergelijke installaties bij het afwijken van verschillende parameters (spanningsdaling of –stijging, frequentievariaties,…) onzeker is. Het is ook niet zeker of er een adequate afschakelveiligheid voorzien is. Hierdoor zouden de stekkerpinnen onder spanning kunnen blijven.

- Indien de omvormer met stekker energie terugvoedt naar het net, en een grote verbruiker op dezelfde kring wordt aangesloten, kunnen plaatselijk grotere stromen circuleren dan aan het begin van de kring waar de beveiliging ervan zich bevindt."

Producten

Met duurzaam doe-het-zelven bespaar je tot 50%

Easykit

Met duurzaam doe-het-zelven bespaar je tot 50%

Premies

Fluvius

Premies

Viessmann laat zijn licht schijnen op zonne-energie

Viessmann Belgium bvba

Viessmann laat zijn licht schijnen op zonne-energie

Inisol: De zon schijnt voor iedereen, investeer nu in een zonneboiler

De Dietrich

Inisol: De zon schijnt voor iedereen, investeer nu in een zonneboiler

Hernieuwbare energie: zonneboiler of warmtepomp(boiler) techniek

Remeha

Hernieuwbare energie: zonneboiler of warmtepomp(boiler) techniek

Je zwembad zuinig verwarmen

Lambrechts NV

Je zwembad zuinig verwarmen