Zonnepanelen installeren: waarop letten?

De meeste PV-installaties installeer je tegenwoordig op een dag. Maar wat komt er zoal kijken bij het installeren van zonnepanelen? En waar hou je vooraf best zeker rekening mee?

Bereken goed hoeveel je denkt te gaan verbruiken. Op basis van je geschatte bereik kies je hoeveel PV-panelen je gaat leggen.

Foto: Viessmann Belgium bvba  

Je plaatst je omvormer best op een koele, droge en bereikbare plek, om oververhitting en corrosie te vermijden.

Foto: SMA  

Voordat je van je zonnepanelen kan genieten, moet je eerst nog je installatie laten keuren door een erkende keurder.

Vooraf

 • Bereken goed hoeveel je denkt te gaan verbruiken. Een alleenstaand koppel jaagt nu eenmaal minder elektriciteit erdoor dan een gezin met drie kinderen. Je mag rekenen op een verbruik van 1.000 kWh per persoon, per jaar. Op basis van je geschatte bereik kies je hoeveel PV-panelen je gaat leggen.
 • Heb je wel ruimte genoeg op je dak? Voor een schuin dak mag je rekenen op minstens 1,6 m² per paneel. Voor ons gemiddeld gezin betekent dat dus ongeveer 26 m². Voor een plat dak is dat minstens 2,5 m² per zonnepaneel, om te vermijden dat de PV-panelen in elkaars schaduw komen te liggen. Denk je ook te gaan uitbreiden in de toekomst? Hou dit ook al in het achterhoofd als je de nadenkt over de plaats van de panelen.
 • Het vermogen van je omvormer kies je op basis van de capaciteit van je PV-panelen, en liefst 10 tot 20 % minder voor een beter gemiddeld rendement op jaarbasis. Laat de installateur de optimale omvormer berekenen. Je hebt omvormers met of zonder transformator. Die laatste halen een lichtjes hoger rendement en zijn ook geruislozer.

Plaatsen van pv-panelen

 • Een PV-paneel weegt ongeveer 20 kg. Die je bovenop je (schuin) dak moet krijgen. Bovendien werk je ook met elektriciteit. Neem dus de nodige veiligheidsvoorschriften in acht.
 • Hoe meer gericht naar het zuiden, hoe hoger het rendement. Maar tot zuidoost of zuidwest verlies je slechts 5 % aan opbrengst t.o.v. het zuiden. De helling voor je dak mag ook variëren tussen 20 en 60° zonder veel opbrengstverlies.
 • Op je dak bevestig je een draagstructuur met railsysteem waarop je nadien de panelen plaatst en aan elkaar koppelt. Een aarding is verplicht, aangezien je met metaal werkt. Daarom is een beschermingsgeleider nodig van de metalen delen van de installatie.
 • Handig bij renovaties: PV-panelen die een deel van de dakbedekking vervangen. Dit is ook wel een duurdere oplossing.
 • In serie of parallel? De zonnepanelen worden in serie gekoppeld op 1 omvormer. Binnenin de zonnepanelen zijn de zonnecellen gegroepeerd twee of meer series. Als bepaalde zonnecellen minder goed werken, heeft dat dan alleen invloed op de getroffen serie. Bij gedeeltelijke schaduw op het dak kan het interessant zijn het zonnedak op te splitsen in meerdere aparte series zonnepanelen, of om moduleomvormers (1 per paneel) te voorzien.
 • Zorg ervoor dat je gelijkstroomkabel ergens door het dak kan komen. En dat die tot bij de omvormer kan geraken.

Plat dak

 • Er zijn verschillende manieren om een PV-installatie te bevestigen op een plat dak. Zorg ervoor dat de constructie voldoende verankerd of verzwaard is (vraag een correcte stabiliteitsberekening). De levensduur van een PV-installatie ligt op ongeveer 25 jaar. Je dakbedekking moet dus zeker sterk genoeg zijn.
 • Bij de installatie op een plat dak ga je normaal gezien niet door het waterdichte membraan. Gebeurt dat toch, dan moet je de gaatjes rondom nauwkeurig dichten.
  Je kabel moet afgeschermd zijn van weer en wind, maar ook van ozon en uv-straling. Daarom moet je ook kabelgoten voorzien.

Plaatsen van omvormer

 • Je plaatst je omvormer best op een koele, droge en bereikbare plek, om oververhitting en corrosie te vermijden. Best niet in leefruimtes, omdat de omvormer toch lichtjes geluid maakt. Je mag de omvormer ook niet in een gesloten kast hangen.
 • Hoe korter de afstand tussen PV-panelen en omvormer, hoe kleiner het energieverlies. Bespreek dus samen met de installateur het optimale traject van de kabels op het dak naar de omvormer. Let op: plaats je omvormer niet op zolder als die niet geïsoleerd is, omdat er dan kans op oververhitting is in de zomer. Ook al ligt je zolder het dichtst bij je PV-panelen.
 • Zorg dat er in je elektriciteitskast nog voldoende ruimte is voor je groenestroomteller en een extra zekering indien nodig.

Eerst nog keuren

 • Voordat je van je zonnepanelen kan genieten, moet je eerst nog je installatie laten keuren door een erkende keurder.
 • Ten slotte moet je alles nog aanmelden bij de netbeheerder (voor vermogens groter dan 10 kW ook bij de VREG, voor het verkrijgen van groenestroomcertificaten).

Producten

Zelfbouwpakket voor zonnepanelen. Bespaar 2 keer!

Easykit

Zelfbouwpakket voor zonnepanelen. Bespaar 2 keer!

Premies

Fluvius

Premies

Solesia zonnedaken met leien: esthetisch én efficiënt

Eternit NV

Solesia zonnedaken met leien: esthetisch én efficiënt

Je zwembad zuinig verwarmen

Lambrechts

Je zwembad zuinig verwarmen