Aanvraag aansluiting op het waternet

Bouwers krijgen af te rekenen met een grote administratieve rompslomp. Voor de aansluiting op het waterleidingsnet is dat niet anders. Wij schetsen de procedure voor het verkrijgen van de nodige formulieren.

De aanvraagformulieren voor een aansluiting op het waterleidingsnet krijg je samen met de bouwvergunning. Is dat niet het geval, dan kan je die formulieren bij je gemeente krijgen. Van zodra de kelder klaar is, kan de waterleiding aangesloten worden. Dit houdt in dat er een leiding van de straat naar jouw woning gelegd wordt. Daarop komt de meter met de afsluitkraan.

Aanvraag indienen

De aansluiting kan al gebeuren als de binnenleidingen nog niet gelegd zijn. Je dient de aanvraag best al in voor je kelder klaar is, want er kunnen tot drie maanden liggen tussen de aanvraag en de eigenlijke aansluiting. Voor de installateur dit in orde brengt, meet hij eerst alles ter plaatse op. Aan de hand daarvan krijg je een kostenraming toegestuurd. Dit bedrag moet je op voorhand betalen. Na de aansluiting ontvang je de definitieve offerte. In het beste geval krijg je geld terugbetaald. In het andere geval moet je bijbetalen.

Extra keuringsattest

Sinds enkele jaren moet je een extra keuringsattest voor de binneninstallatie van het drinkwater hebben. Deze keuring drong zich op omdat steeds meer mensen hemelwater gebruiken in hun woning. Het risico dat hemelwater in contact komt met de rechtstreekse verbindingen van de drinkwaterleidingen is de laatste jaren sterk toegenomen. Zeker nu bij nieuwbouw en renovatie de aanleg van een hemelwatercircuit verplicht is.

Controle

De controle bestaat uit twee stappen: de keuring van de aansluitingsplaats en de opbouw van de installatie. Om een aanvraag in te dienen, heb je een schets van de leidingen per verdieping nodig en een lijst met toestellen aangesloten op de binneninstallatie. Het is aangeraden om de technische documentatie van toestellen zoals de kranen bij te houden, dit vereenvoudigt de controle door de keurder. Het is eveneens een goed idee dat je loodgieter bij de keuring ter plaatse is. Zo kan hij meteen ingrijpen. De keuringskostprijs is afhankelijk van drinkwatermaatschappij tot drinkwatermaatschappij. Meestal schommelt dit bedrag rond de 100 euro. Daarnaast kan je ook een beroep doen op een externe keurder die eventueel ook de gas- en elektriciteitinstallatie kan keuren.

Aansluitbocht

Foto: Electrabel  

De tarieven voor de aansluiting op de waterleiding vind je op de website van je watermaatschappij. Voor extra graafwerken wordt een supplement aangerekend. De aansluiting van de waterleidingsbuizen gebeurt best met de aansluitbocht.

Producten

Installeer je sanitaire toestellen zelf

Easykit

Installeer je sanitaire toestellen zelf

Plaats zelf je sanitaire installatie

Selfmatic

Plaats zelf je sanitaire installatie

Heeft u lekkende, roestende of beschadigde leidingen? Ontdek waarom.

e-Pipe Benelux

Heeft u lekkende, roestende of beschadigde leidingen? Ontdek waarom.

Grootste voordelen van waterontharders

The Soft Water Company

Grootste voordelen van waterontharders

Wil je regenwater vooral buiten gebruiken? Kies dan voor Reni COMFORT

Reni - hemelwaterrecuperatie FARYS

Wil je regenwater vooral buiten gebruiken? Kies dan voor Reni COMFORT