Pro & contra: zonnecollector vs warmtepompboiler

Naast de zonneboiler kan je ook opteren voor een warmtepompboiler om je te voorzien in sanitair warm water. Bij de eerste techniek krijg je de warmte rechtstreeks op je dak van de zon. Een warmtepompboiler plaats je in huis en haalt de hitte uit de omgevingslucht. Toch zijn er nog veel vragen pro en contra beide producten.

Zonneboiler

Wanneer voor een zonneboiler kiezen?

Foto: Vaillant  

“Je kiest best voor een zonneboiler als het dak goed of zuidgericht georiënteerd is om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen”, zegt Muhammet Guven, technisch directeur bij Bulex, dat beide systemen aanbiedt. “De panelen moet je bij voorkeur onder een hellingshoek tussen 20 en 60° plaatsen. Een zonneboiler is vrij gemakkelijk te installeren en kan je combineren met conventionele verwarmingsinstallaties. Je gebruikt gratis zonne-energie voor het opwarmen van sanitair warm water. Voor een doorsnee gezinswoning komt je toe met twee panelen met een totale oppervlakte van 4 à 5 m².”

Rendement?

Sabine Ryheul van zonneboilerproducent Vaillant: “Met een correct gedimensioneerd zonne-energiesysteem berekend in functie van het verbruik in de woning, de eigenschappen van de badkamer (douche en/of bad) kan je tot 60 % van de warmwaterproductie op zonne-energie laten gebeuren. Voor de rest heb je bijverwarming nodig. Exacte bedragen daarop zetten is zeer moeilijk, aangezien dit alles afhankelijk is van het type badkamer(s) en het gebruik ervan. Als gemiddelde kan je zeggen dat de kost voor warmwaterproductie 20 tot 30 % uitmaakt van de totale factuur voor verwarming en warmwaterproductie. Als je dus warm water produceert met een zonne-energiesysteem, zal je tussen 12 en 18 % besparen."

Prijs?

"Het pakket van 250 liter (+ alle accessoires om dit op het dak te plaatsen, ook regeling is standaard ingebouwd in boiler en circulatiepompen) kost 2.961 euro (excl. btw en plaatsing). Voor een plat dak en alle montageaccessoires om de panelen erop te monteren bedraagt de prijs 3.455 euro excl btw. Gemiddeld kost een systeem met plaatsing zo'n 4.500 à 5000 euro (excl. btw)", aldus Sabine Ryheul.

Voor de plaatsing van een zonneboiler kan je aanzienlijk wat subsidies krijgen. Raadpleeg de Premielinker.

Warmtepompboiler

Wanneer voor warmtepompboiler kiezen?

Muhammet Guven: “Als je een slecht georiënteerd dak hebt en je wil geen te grote investering doen, kies je best voor een warmtepompboiler, ook wel thermodynamische boiler genoemd. Ook zal je hier geen breekwerken aan het dak hebben.”

Rendement?

“Bij een warmtepompboiler die goed afgestemd is op de noden van je gezin heb je geen bijverwarming nodig. Daikin heeft een model van 200 en één van 260 liter. Die laatste is geschikt voor een gezin van vier tot vijf personen. Er zit ook een elektrische weerstand in het apparaat die in geval van nood in werking treedt of wanneer je snel veel warm water na elkaar nodig hebt. Bijvoorbeeld als vier personen kort na elkaar een bad nemen. Maar dit komt in principe heel weinig voor. Bovendien is het toestel zo afgesteld dat de verwarmingscyclus ’s nachts start waardoor je kunt genieten van het nachttarief”, weet Rob Verboven, office coördinator bij Daikin Belgium.
"Om het rendement te verhogen, kan je de warmtepompboiler plaatsen in warme ruimtes zoals een stookruimte, ruimtes voorzien van koelkasten ... Hij haalt immers zijn warmte uit de omgevingslucht."

Wel is het zo dat een warmtepompboiler in tegenstelling tot een zonnecollector meer stroom verbruikt. "Toch verbruikt een warmtepompboiler in vergelijking met een elektrische boiler drie keer minder elektriciteit. Gemiddeld kan je jaarlijks tot 70 % besparen op de elektriciteitsfactuur", weet Muhammet Guven.

Prijs?

"Een warmtepompboiler is over het algemeen goedkoper dan een zonnecollector", stelt Rob Verboven van Daikin. "Het systeem van 200 liter kost 2.850 euro, voor 260 liter is dat 3.075 euro. Beide prijzen zijn exclusief btw en plaatsing."

Uitgezonderd enkele gemeenten is er geen instantie die subisidies verleent voor de warmtepompboiler.

Producten

Warmtepompboiler SHP

STIEBEL ELTRON

Warmtepompboiler SHP

Daikin Altherma met lage temperatuur - verwarmingssysteem voor nieuwbouw

Daikin Airconditioning Belgium

Daikin Altherma met lage temperatuur - verwarmingssysteem voor nieuwbouw

Elektrische boiler voorziet onmiddellijk warm water waar u wenst

ATLANTIC BELGIUM

Elektrische boiler voorziet onmiddellijk warm water waar u wenst

Wat kan een Ecodan lucht/water warmtepomp mij bieden?

Mitsubishi Electric Europe

Wat kan een Ecodan lucht/water warmtepomp mij bieden?