Stanley leert vrouwen klussen

In het Antwerp Learning & Meeting Point vond afgelopen weekend de eerste workshop Doe-het-zelf Divas plaats. Gereedschapspecialist Stanley en de website ik-doe-het-zelf.be leerden er een 40-tal vrouwen de knepen van het klusvak. Livios stuurde er een redactrice op af.

Annelies Willemse, Trade Marketing Specialist bij Stanley, legt uit dat het de eerste keer is dat ze dit initiatief organiseren. "We willen met deze workshop vrouwen de kans geven om iets bij te leren over klussen en gereedschap. We hebben gekozen voor drie thema's, loodgieterij, gereedschap en powertools en elektriciteit." Na de officiële start van de workshop en de verdeling in groepen begint het echte werk. De workshop is ingedeeld in drie sessies van telkens een uur, waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen.

Loodgieterij

In de eerste sessie over loodgieterij geeft Francis Sanchez (al jaren de werfleider in het tv-programma The Block) nuttige tips en tricks over het kiezen van leidingen, het waterdicht maken van een bad en douche en het installeren van een inloopdouche. Ook geeft hij advies over het besparen van plaats onder de wasbak, het herstellen van lekkende kranen en het dichten van voegen met sanitaire silicone. Na de theorie volgt de praktijk. Onder andere silicone spuiten, een leiding uit pvc plooien met behulp van een spiraal en een afvoerbuis op een sifon bevestigen, behoren tot de mogelijkheden. Daarna is er ruimte voor vragen.

Enkele praktische tips van Sanchez:

  • Plaats je douchekraan op maximum 1,20 m van de grond. Anders komt de douchestang tegen het plafond.
  • Leg nooit koppelingen in de chape: zo heb je ook geen kans op lekken.
  • De leiding voor het koud water plaats je aan de rechterkant, die voor het warm water links.
  • Gebruik nooit pvc-buizen waar een knik in zit: het aluminium aan de binnenkant kan stuk zijn, wat lekken zal veroorzaken.
  • Snij de dop van een siliconespuit niet schuin af. Alhoewel dit meestal op de verpakking staat, werk je makkelijker met een siliconespuit met een dop die recht afgesneden is.

Gereedschap en powertools

Na een korte pauze gaan we in de tweede sessie aan de slag met powertools en gereedschap. Instructeur Danny Vandenbroucke legt uit welke verschillende soorten handgereedschappen het meest gebruikt worden tijdens doe-het-zelf-klussen. We krijgen ook tips over het correct hanteren van het gereedschap. Met deze tips gaan we zelf aan de slag met een schroevendraaier, hamer, verschillende soorten zagen en een winkelhaak. Uiteraard ontbreekt het correct en veilig gebruiken van een Stanley-mes niet tijdens de sessie.

Liesbeth Verschoore van de firma Verwalt wijdt ons in in de wereld van de powertools. Diverse types van boor- en schuurmachines en slijpschijven passeren de revue. We krijgen tips over het vermogen van de machines en leren waar we op moeten letten bij de aankoop van een powertool, zoals bijvoorbeeld het type batterij en de capaciteit.

Don't be schocked

In de derde en laatste sessie over elektriciteit leren we hoe we zelf een verlengkabel kunnen maken. Instructrice Sabrine Verlet verduidelijkt eerst enkele basisbegrippen zoals spanning, vermogen en stroom en geeft een overzicht van de verschillende soorten schakelaars en automaten. Daarna is het aan ons. Stap voor stap ontmantelen we de kabel en krijgen we tips over het strippen van de isolatie en het bevestigen van de draden in de stekkerdoos.

Lucky-draw

Na afloop van de workshop is het tijd voor de aankondiging van de winnaars van de lucky-draw. Drie gelukkigen gaan naar huis met een schroevendraaierset van Stanley. Omwille van het grote succes van deze eerste klusworkshop voor vrouwen, gaan Stanley en ik-doe-het-zelf.be dit initiatief in de toekomst zeker herhalen.

Producten

Installeer je sanitaire toestellen zelf

Easykit

Installeer je sanitaire toestellen zelf

Plaats zelf je sanitaire installatie

Selfmatic

Plaats zelf je sanitaire installatie

Heeft u lekkende, roestende of beschadigde leidingen? Ontdek waarom.

e-Pipe Benelux

Heeft u lekkende, roestende of beschadigde leidingen? Ontdek waarom.

Grootste voordelen van waterontharders

The Soft Water Company

Grootste voordelen van waterontharders

Wil je regenwater vooral buiten gebruiken? Kies dan voor Reni COMFORT

Reni - hemelwaterrecuperatie FARYS

Wil je regenwater vooral buiten gebruiken? Kies dan voor Reni COMFORT