Is jouw woning wel voldoende verzekerd?

Een carport plaatsen of je zolderruimte afwerken, verhoogt de waarde van je woning. Logisch. Ook logisch - maar vaak over het hoofd gezien - is dat dit een impact heeft op je brandverzekering. Maar geldt dat ook voor bijvoorbeeld schilderwerken? 

Toen je je woning kocht of bouwde, sloot je ook een brand- of woonverzekering af. Die dekt jouw schade bij onder andere brand, bliksem, storm en wateroverlast. Je vulde toen waarschijnlijk een evaluatierooster in met het aantal kamers en de oppervlaktes daarvan, hun afwerkingsniveau, het aantal gevels, het bouwjaar enz. Op basis daarvan is jouw polis bepaald. En zolang er niets wijzigt aan jouw woning, ben je volledig verzekerd. "Elke verzekeraar kiest hoe uitgebreid hij zo’n vragenlijst maakt.

Ben je achteraf van plan om te verbouwen? Of te klussen? Stel je dan deze vraag: betekent die aanpassing dat je de vragenlijst nu anders zou invullen? Ja? Dan is de kans groot dat er een aanpassing van de premie volgt.

Wel of niet melden?

Van zodra je iets aan je woning of aan de inhoud verandert, is het verstandig dat te melden aan de brandverzekeraar. Al moet dat uiteraard niet voor een bagatel. Hoe maak je dat onderscheid? Gebruik je gezond verstand.

1. Niet melden

Al geven we dat gezond verstand graag een duwtje in de goede richting. Ga je schilderen of laat je een vliegenraam of trapleuning plaatsen? Dan is een melding niet nodig.

2. Wél melden

Richt je daarentegen de zolderruimte in waarbij je ze opdeelt in slaapkamers? Of bouw je een veranda of een carport aan je woning? Dan bel je wel best even met je verzekeraar of tussenpersoon. Nog een paar veelvoorkomende voorbeelden:

 • Zonnepanelen leggen
 • Een extra bewoonbare ruimte in huis
 • Een alarmsysteem of andere inbraakpreventie installeren (kan eventueel zelfs een premiedaling uitmaken)
 • Een binnenzwembad of wellnessvoorzieningen installeren
 • Iets eenvoudigs vervangen (bv. ‘gewone’ tegelvloer) door heel waardevolle materialen (bv. marmer)
 • Een basic, versleten keuken vervangen door een moderne, luxueuze uitvoering
 • Muren bijbouwen om kamers op te delen of muren weghalen om ruimtes samen te voegen
 • Een extra badkamer installeren
 • Een carport of veranda bouwen
 • Waardevolle juwelen, kunstwerken of meubelstukken erven of aankopen
 • Dure elektronica, zoals een home-cinemasysteem aankopen of laten installeren

3. Twijfel je?

Twijfel je? Dan neem je best contact op met je verzekeraar. Zo kan hij de waarde van jouw woning juist inschatten en aanpassen aan de nieuwe situatie.

Hogere premie?

Als de werken aanleiding kunnen geven tot een verandering in de bijzondere voorwaarden van de polis, bijvoorbeeld over het verzekerde bedrag, dan zal je verzekeraar of tussenpersoon je daarop attent maken. Het spreekt vanzelf dat hij je niet nodeloos een hogere premie zal aanrekenen. Dus even informeren kan nooit kwaad.

Extra tip

Nog een extra tip: Tijdens verbouwingswerken gelden doorgaans niet alle waarborgen van de brandverzekering. Lees je contract hierop na.

Producten

Deurcommunicatie (Videofonie op KNX)

Vecolux bvba

Deurcommunicatie (Videofonie op KNX)

Verhoog je veiligheid en rust je woning uit met Niko Home Control

Niko Home Control

Verhoog je veiligheid en rust je woning uit met Niko Home Control

De unieke look van herenhuisvoordeuren met hedendaags comfort

Frager - Fralu

De unieke look van herenhuisvoordeuren met hedendaags comfort

Elegantie en stijl voor uw oprit

Poortmeesters

Elegantie en stijl voor uw oprit