Met deze tips zet je inbrekers buitenspel

De kerstperiode loert alweer om de hoek. Dat betekent familiefeesten en cadeautjes onder de kerstboom, maar ook kortere dagen en… een piek in woninginbraken. Volgens cijfers van een enquête van het Inbraakpreventieplatform vonden er in 2017 52.816 inbraken plaats. Dat zijn 144 inbraken per dag of zes per uur. Het Inbraakpreventieplatform geeft tips om je woning extra te beveiligen. Zo kan je met een gerust hart aan de feesttafel aanschuiven.

Focus op zwaktes van inbrekers

Buitenverlichting kan inbrekers afschrikken

Inbrekers hebben verschillende zwaktes. De eerste is zichtbaarheid: inbrekers willen vooral niet ontdekt worden. Je kan dus best buiten- of schrikverlichting installeren en je hagen en struiken kort snoeien. Inbrekers hebben ook weinig tijd. Gebruik daarom kwaliteitsvolle materialen. Zo duurt het voor inbrekers langer om je huis binnen te dringen. Verder gaan ze zo stil mogelijk te werk. Glas inslaan maakt veel lawaai. Inbrekers vermijden dit te allen prijze.

Tip 1: tref organisatorische maatregelen

Vaak zorgen nalatigheid en ander menselijk gedrag voor inbraken. Denk maar aan een raam laten openstaan of een poort niet op slot doen. Sluit daarom alles goed af en leg geen kostbare spullen of sleutels in het zicht. Leg je reservesleutels ook niet op een voorspelbare plaats, zoals onder de deurmat. Een levendige indruk schrikt inbrekers af. Je kan verlichting plaatsen, een licht laten branden of de tv opzetten. En laat geen hulpmiddelen zoals trapladders in je tuin rondslingeren. Je gedrag veranderen kan dus al veel helpen. Groot voordeel: het kost je vrijwel niets.

Tip 2: tref sociale maatregelen

Ga voor inbraakwerend glas

Foto: Sapa  

Een belangrijk onderdeel van sociale maatregelen is controle door je buren. Ken je buren, en er treedt automatisch een vorm van sociale controle op. Verder is het handig om je buurt en al zijn sluipwegen goed te kennen. Breng ook meteen de lokale politie op de hoogte als je verdachte activiteiten opmerkt. Je kan trouwens gratis toezicht vragen aan de politie tijdens je jaarlijks verlof. Zij houden een oogje in het zeil terwijl je zorgeloos van je vakantie geniet.

Tip 3: tref fysische maatregelen

De kwaliteit van je materialen maakt een groot verschil. Kies daarom ramen en deuren met minstens weerstandsklasse 2 en ga voor inbraakwerend glas. Onder meer veiligheidssloten, vaste deurknoppen, hekwerk rondom je huis en metalen rolluiken maken het inbrekers lastig. Budgettip: installeer opzetsloten voor extra beveiliging. Je kan zowel voor het ontwerp van een nieuwbouw als voor een bestaande woning altijd bij een diefstalpreventieadviseur terecht voor beveiligingstips. Belangrijk: Ook je architect en aannemer geven advies over veilige materialen en technieken.

Tip 4: tref elektronische maatregelen

Met een alarmsysteem betrap je inbrekers op heterdaad

Foto: Securitas N.V.  

Met elektronische hulpmiddelen zoals geïntegreerde alarmsystemen en camera’s kan je inbrekers op heterdaad betrappen. Magneetcontacten zijn ideaal als je katten hebt die constant naar binnen en buiten lopen. Denk er wel aan dat je deze systemen goed moet onderhouden. Zo werken ze optimaal. Let ook op met camera’s: als je er een installeert, moet je dit zichtbaar aangeven op je gevel.

 

Wil je nog meer tips over inbraakpreventie? Ontdek ze hier.

Producten

De unieke look van herenhuisvoordeuren met hedendaags comfort

Frager - Fralu

De unieke look van herenhuisvoordeuren met hedendaags comfort

Elegantie en stijl voor uw oprit

Poortmeesters

Elegantie en stijl voor uw oprit

Deurcommunicatie (Videofonie op KNX)

Vecolux bvba

Deurcommunicatie (Videofonie op KNX)

Verhoog je veiligheid en rust je woning uit met Niko Home Control

Niko Home Control

Verhoog je veiligheid en rust je woning uit met Niko Home Control

Tips om uw huis beter te beveiligen

Securitas N.V.

Tips om uw huis beter te beveiligen