Besparen op energie met een radiatorthermostaat

Foto: Danfoss  
Foto: Danfoss  
Foto: Danfoss  

Met een radiatorthermostaat kan je moeiteloos heel wat energie besparen. Fabrikant Danfoss geeft tekst en uitleg.

Een radiatorthermostaat, een eenvoudige draaiknop, laat toe om de temperatuur van kamer tot kamer te regelen. Is de temperatuur eenmaal ingesteld dan doet de radiatorthermostaat verder volautomatisch, 24 uur per dag zijn werk. Hij reageert nauwkeurig op de geringste temperatuurschommelingen en zorgt ervoor dat de temperatuur in de ruimte aangenaam constant blijft. De thermostaat zorgt ervoor dat elke radiator precies de hoeveelheid warmte afgeeft die gewenst is.

Gratis warmte

De Danfoss radiatorthermostaten zijn milieuvriendelijk en kostenbesparend. Ze bevatten geen batterijen en houden rekening met de gratis warmte van andere warmtebronnen. 'Gratis warmte' is alle warmte die niet door de verwarmingsinstallatie zelf geleverd wordt, zoals zoninstraling door de ramen, warmte van de open haard, aanwezige personen, verlichting, huishoudelijke apparaten, kooktoestellen ... De Danfoss radiatorthermostaten laten het nut van deze gratis warmtebronnen niet verloren gaan.

Werking?

Een radiatorthermostaat bestaat uit een afsluiter en een regelelement. Het regelelement is voorzien van een temperatuurvoeler. Deze voelt de temperatuur in het vertrek en laat precies zoveel warmte naar de radiator komen als nodig is om de kamer tot de gewenste temperatuur te verwarmen. Het is hierbij normaal dat de bovenkant van de radiator warmer is dan de onderkant. Wordt het warmer dan de ingestelde waarde dan vermindert de thermostaat de toevoer naar de radiator of sluit deze zelfs geheel af.

Tips?

  • Bespaar 's nachts of wanneer er niemand thuis is extra energie door de temperatuur te verlagen. Een verlaging van circa 4 °C is gebruikelijk. Installaties met een cv-toestel worden meestal op de centrale kamer- of klokthermostaat in temperatuur verlaagd.
  • Als je voor een lange periode afwezig bent, kan je de thermostaat op een bepaalde veiligheidsstand zetten. Bij deze instelling zal de thermostaat de kamertemperatuur op circa 7-8 °C houden en daarmee de optimale energiebesparing garanderen en de verwarmingsinstallatie is tegen de vorst bestand.
  • Denk ook aan de thermostaatinstelling als je de ramen lang wil openzetten om te ventileren. Je zet deze best terug om onnodige energieverspilling te voorkomen.
  • Dek de thermostaat niet af. Hij moet in staat zijn om de kamertemperatuur te registreren. Weet dat er ook apparaten bestaan met afstandsbediening voor thermostaten op moeilijk bereikbare plaatsen.

Richtprijs

Thermostatisch element: 24,63 euro
Kraanhuis (in functie van diamater): 19,11 euro.

Meer info vind je op de Danfoss-site.

Producten

Aluminium, de nieuwe generatie radiatoren

Vasco

Aluminium, de nieuwe generatie radiatoren

Gemakkelijk geïntegreerd door dunne opbouwhoogte

OPAL-Systems NV

Gemakkelijk geïntegreerd door dunne opbouwhoogte

Oniris PI connected: Elektrische radiatoren met laag energieverbruik

ATLANTIC BELGIUM

Oniris PI connected: Elektrische radiatoren met laag energieverbruik

Vloerverwarming

Radson

Vloerverwarming

Decentrale ventilatie met warmteterugwinning

Thermad Climate Systems

Decentrale ventilatie met warmteterugwinning