Slim verwarmen zonder breekwerken? Geen probleem!

Je bestaande verwarming met radiatoren snel automatiseren zonder breekwerken? Geen probleem! Wij selecteerden drie starterspakketten waarmee je elke verwarming smart maakt!

Slimme thermostaten

Deze Nest was een van de eerste slimme thermostaten.

Foto: Nest Labs  

Namen als Nest, Anna en Toon doen waarschijnlijk een belletje rinkelen. De slimme thermostaat is tenslotte al goed ingeburgerd. Een update als je niet mee bent: met een slimme thermostaat koppel je je bestaande cv-ketel aan het internet. Met de bijhorende app heb je altijd de controle over je verwarming. Ook als je niet thuis bent. Bovendien zijn de meeste slimme thermostaten zelflerend. Ze passen zich aan je leefgewoontes aan. Resultaat? Energie-efficiënte verwarming op maat van jouw gezin.

Sta je in de file of heb je een onverwachte laatavondvergadering? Dan regel je via de app dat je verwarming later aanspringt. Bij geavanceerde thermostaten is zelfs dat niet nodig. Deze apparaten maken gebruik van de locatiegegevens van je smartphone (geofencing) om de verwarming op het juiste moment in te schakelen.

Aan/uit of modulerend?
Oude cv-ketels kan je alleen aan- of uitschakelen. De meeste moderne verwarmingsketels, daarentegen, hebben een modulerende regeling, waarbij ze hun vermogen aanpassen aan de warmtevraag van je woning. Dat is veel energiezuiniger. Maar opgelet: niet alle slimme thermostaten maken optimaal gebruik van deze modulerende regeling. Er zijn er ook die je ketel alleen aan- en uitschakelen. Kies dus een geschikt model in functie van jouw cv-ketel.

Digitale radiatorkranen

Met digitale radiatorkranen maak je je bestaande cv-installatie in één klap smart.

Met een slimme thermostaat zet je de eerste stap naar een energiezuinige regeling. Maar wat als je verschillende ruimtes afzonderlijk wil aansturen? Daarvoor is nét ietsje meer nodig. Daarom brengen fabrikanten ook digitale thermostaatkranen op de markt, die je via een app aanstuurt.

Zo ontstaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden:

  • Zoneverwarming: door verschillende zones af te bakenen (woonkamer, badkamer, slaapkamers…) verwarm je nog efficiënter.
  • Geen breekwerken: je integreert bestaande radiatoren in een slimme verwarming zonder dat je aparte leidingen moet leggen of extra thermostaten moet installeren.
  • Bediening vanop afstand: stuur elke digitale thermostaatknop afzonderlijk aan via de bijhorende app.

Drie starterspakketten

Er zijn tientallen slimme thermostaten en digitale thermostaatkranen verkrijgbaar. Wij selecteerden drie starterspakketten die elk op hun manier uit de band springen.

1. Vasco Climate Control: ook voor vloerverwarming en ventilatie

Vasco, de Belgische producent van verwarmingssystemen, pakt dit najaar uit met Vasco Climate Control. Met deze app voor iOS en Android snoei je in je energiefactuur door radiatoren, vloerverwarming en ventilatie efficiënt aan te sturen. De technologie is geschikt voor nieuwe en bestaande installaties en is compatibel met reeds geïnstalleerde niet-Vasco-producten.

 

Vasco Climate Control houdt niet alleen rekening met de lokale weersomstandigheden, maar ook met eerdere metingen en instellingen. Het systeem bevat vier standaardscenario’s (opstaan, niet thuis, thuis, slapen) die je kan aanpassen en uitbreiden.

Wat heb je nodig?
Niet veel! Met de Vasco Wifi Gateway maak je de koppeling met het internet. De rest van de installatie bouw je naar wens op met modules. Wil je alleen radiatoren aansturen? Dan vervang je de bestaande thermostaatknoppen door digitale exemplaren van Vasco.
Extra troef: met deze technologie kan je ook je vloerverwarming en ventilatie automatiseren.

Prijs?
Vasco biedt tijdelijk het Climate Control-starterspakket aan voor de actieprijs van 350 euro in plaats van 465 euro, exclusief btw. Dit pakket bevat:

  • Vasco Wifi Gateway
  • Drie digitale thermostaatkranen

Te bestellen via een Vasco-installateur of via de groothandel.

www.vasco.eu

2. Tado: automatische zonesturing

Het Duitse Tado verkoopt zowel een slimme thermostaat als radiatorknoppen. Volgens de fabrikant vervang je je bestaande vaste thermostaat heel eenvoudig zelf.

Wat heb je nodig?
Door de thermostaat van Tado te combineren met de slimme thermostaatknoppen stap je makkelijk over op zoneverwarming. Tado werkt via geofencing, je bepaalt zelf de zones waarin de verwarming aan- of uitgeschakeld wordt. En als je een zone verlaat (bijvoorbeeld de slaapkamer), schakelt de thermostaat vanzelf naar de door jou bepaalde temperatuur.
Met de bijhorende app bedien je het systeem vanop afstand, of vanuit je zetel. De thermostaatknoppen kan je ook afzonderlijk gebruiken, zonder de Tado-thermostaat.

 

Prijs?
De thermostaat kost 249 euro, inclusief btw. Wil je aan de slag met de thermostaatkranen, dan betaal je 199 euro voor een startkit. Dit pakket bevat twee radiatorkranen en een internetkoppeling. Een afzonderlijke radiatorkraan kost 79 euro.

De apparaten van Tado zijn compatibel met Apple HomeKit, Google Home en Amazon Echo en IFTTT (dat laatste is een platform waarmee je verschillende apps met elkaar laat communiceren).

Te bestellen via Coolblue en Bol.com

www.tado.com

3. Netatmo: tot 37% energiebesparing

De Netatmo Thermostaat regelt veel meer dan alleen de temperatuur. Heeft je verwarming kuren? Dan krijg je een verwittiging via de Auto-Care-functie. Dankzij de Auto-Adapt-functie laat je de verwarming automatisch inschakelen in functie van de buitentemperatuur en de warmteverliezen van je woning.

De thermostaat programmeert zichzelf aan de hand van vijf vragen die jij beantwoordt via de app (voor Android, iOS en Windows Phone). Door het toestel te koppelen aan de Apple Homekit, bedien je het systeem met je stem.
Met deze thermostaat bespaar je volgens de fabrikant 37% op je energiefactuur.

 

Wat heb je nodig?
Het klimaat in elke ruimte afzonderlijk regelen? Installeer dan ook de Intelligente Radiatorkraan van Netatmo. Deze biedt enkele interessante features:

  • Openraamdetectie: als de radiatorkraan een open raam waarneemt door een plotse temperatuurdaling, schakelt hij automatisch de radiator dicht.
  • Handmatige boost: waar nodig kan je de temperatuur tijdelijk 3 uur verhogen.
  • Intelligente sturing: de radiatorkraan analyseert de omgeving en stemt de verwarming in de ruimte af op de hoeveelheid zon en het gebruik van de ruimte.

Prijs?
De Netatmo Thermostaat installeer je voor 179,95 euro, inclusief btw. Daarna kan kan je ook de slimme radiatorkranen monteren. Een starterspakket met twee radiatorkranen en benodigdheden kost 199,99 euro. Bijkomende kranen heb je vanaf 79,95 euro per stuk. 

Te bestellen bij Coolblue en Bol.com.

www.netatmo.com

Producten

De slimme thermostaat - uw verwarming vanop afstand geregeld

Remeha

De slimme thermostaat - uw verwarming vanop afstand geregeld

Viessmann laat zijn licht schijnen op zonne-energie

Viessmann Belgium bvba

Viessmann laat zijn licht schijnen op zonne-energie

Vloerverwarming

Radson

Vloerverwarming

Design Stylish lucht-lucht binnenunits

Daikin Airconditioning Belgium

Design Stylish lucht-lucht binnenunits

Op zoek naar een verwarmingssysteem om zelf te installeren?

Easykit

Op zoek naar een verwarmingssysteem om zelf te installeren?