Wat kost vloerverwarming?

Met vloerverwarming verwarm je op een veel lagere temperatuur. En dat resulteert in een lagere energiefactuur. Maar hoeveel kost vloerverwarming? We vroegen het aan Jo Michiels van Easykit, dat zelfbouwers begeleidt. Alle prijzen zijn exclusief btw.

Het 'natte' systeem: chape met daarop isolatieplaten waar je de verwarmingsbuizen in tackert. De zwarte profiellat houdt alles op zijn plaats.

Foto: Easykit  

Een 'droog' systeem met voorgevormd paneel.

Foto: Brainbox®  

Buisjes waar warm water doorloopt en zo je vloer en uiteindelijk je huis opwarmt. Dat is vloerverwarming. De meest basic opbouw: buizen die je als het ware vastniet op een isolatieplaat. De technische term daarvoor is tackeren. Bij andere systemen plaats je de buizen in voorgevormde panelen. Om maar te zeggen dat er heel wat verschillende systemen bestaan.

To chape...

Voor nieuwbouwers vindt Michiels het profiellattensysteem het meest geschikt. Omdat nieuwbouw synoniem staat voor chape. Benieuwd hoe de precieze vloeropbouw er uitziet?  "Dit is de goedkoopste en technisch de beste oplossing: 25€/m². Dit systeem is toepasbaar in 95 % van alle woningen."

...or not to chape?

"Soms is een chape geen optie. Bij renovatie, bijvoorbeeld: een houten gewelf kan dat niet dragen. Dan moet je een droog vloerverwarmingsysteem overwegen. Bij ons systeem leg je de buisjes in metalen profielen en dek je ze af met een metalen plaat." De functie van die plaat is om de warmte gelijkmatig te verspreiden. "Het is vooral de kost van deze metalen plaat - en niet de kwaliteit - die de prijs naar 65 €/m² duwt."

Installatiekosten

Deze vierkantemeterprijzen zijn exclusief plaatsing. Uiteraard, want Easykit begeleidt zelfbouwers die net deze installatiekost willen uitsparen. "Als je het laat doen, betaal je makkelijk het dubbele van de aankoopprijs", besluit Michiels.

Het totaalplaatje

Opgelet: vloerverwarming is maar een deel van je hele verwarmingsinstallatie. En dus ook van het kostenplaatje. Meer weten? Lees dan Wat kost een gascondensatieketel?, Wat kost een stookolieketel? en Wat kost een lucht-waterwarmtepomp?

Producten

Clip Rail

Climatrix

Clip Rail

Vloerverwarming

Radson

Vloerverwarming

De voordelen en eenvoud van verwarmen met vloerverwarming

Easykit

De voordelen en eenvoud van verwarmen met vloerverwarming

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vasco

Vasco, ruim 30 jaar dé vloerverwarmingsspecialist

Vloerverwarming en wandverwarming: verwarm energiezuinig en subtiel

Begetube

Vloerverwarming en wandverwarming: verwarm energiezuinig en subtiel