Hoeveel stookolie bespaar ik met warmtepompboiler?

Vraag

We zijn van plan een warmtepompboiler te plaatsen. Hoeveel liter stookolie bespaar ik hiermee op één jaar? We hebben al gehoord dat je 1000 l of 500 l kan besparen. We zijn met drie volwassenen en nemen geregeld een douche. Onze boiler is 100 l.

Antwoord

Marleen De Roye van Dialoog vzw geeft volgend antwoord: “Een gemiddeld gezin verbruikt niet meer dan 3000 kWh per jaar voor sanitair warm water, dit komt overeen met 300 l stookolie. Hoeveel je kan besparen door een warmtepompboiler te plaatsen, hangt af van het type warmtepompboiler en het type ketel.”

“Kies je voor een warmtepompboiler gekoppeld aan een ventilatiesysteem C (met luchttoevoerroosters in slaapkamers, bureau, woonkamer, … en met een afvoer van vervuilde lucht in keuken, wc, wasplaats) waarbij de vervuilde lucht met hulp via een ventilator op 1 plaats naar buiten wordt afgevoerd, dan kan de warmtepompboiler aan deze afgevoerde lucht warmte onttrekken aan een vrij hoog rendement. Je kan dan tot bijna de helft besparen op de rekening voor sanitair warm water.”

“Kies je voor een warmtepompboiler die aan het lokaal waar hij staat warmte onttrekt, dan gaat de ketel extra warmte moeten leveren om dat lokaal warm te houden en verlies je een groot deel van de winst van de warmtepompboiler aan extra verbruik van de ketel.”

“Beide systemen hebben wel het voordeel dat de ketel in de zomer niet speciaal moet opspringen alleen voor sanitair warm water. Daarom worden warmtepompboilers soms aanbevolen bij zware oude ketels, die veel warmte verliezen bij het aan- en uitspringen. Een eerste keuze is in dit geval een nieuwe, veel efficiëntere, ketel waarmee je niet alleen op sanitair warm water maar ook op verwarming spaart. Een gemiddeld gezin in een doorsnee woning verbruikt immers ongeveer 20.000 kWh of 2000 l stookolie voor verwarming.”

Producten

Aluminium, de nieuwe generatie radiatoren

Vasco

Aluminium, de nieuwe generatie radiatoren

Gemakkelijk geïntegreerd door dunne opbouwhoogte

OPAL-Systems NV

Gemakkelijk geïntegreerd door dunne opbouwhoogte

Oniris PI connected: Elektrische radiatoren met laag energieverbruik

ATLANTIC BELGIUM

Oniris PI connected: Elektrische radiatoren met laag energieverbruik

Vloerverwarming

Radson

Vloerverwarming

Bodem|water-warmtepomp WPF 04-16

STIEBEL ELTRON

Bodem|water-warmtepomp WPF 04-16