10 tips voor de plaatsing van stopcontacten

Waar plaats je stopcontacten in en rond je huis? Denk hier goed over na voor je aan de elektriciteitswerken begint. Doe het doordacht, want de gevolgen zijn nog jaren merkbaar. Waar wil je elektrische apparaten plaatsen? Waar gebruik je het meest elektriciteit? Tien concrete tips!

1. Plaats voldoende stopcontacten aan het werkvlak van de keuken.

2. In de woonkamer plaats je best ook een stopcontact kort bij de eettafel voor bijvoorbeeld de elektrische steengrill, het fonduestel of de bordenwarmer.

3. Ook een ringleiding is nuttig in de woonkamer. Hierbij sluit je een aantal stopcontacten aan op een aparte stroombaan die onderbroken kan worden met een schakelaar. Handig om alle schemerlampen in één keer te laten branden of te doven.

4. Vergeet ook de audiostopcontacten niet. Vooral in je woonkamer, maar waarom ook niet in de keuken, de slaapkamer of op het terras? Zo is er geen luidsprekerkabel meer nodig van de versterker tot aan de boxen.

5. Hou rekening met de breedte van je bed om de plaats van de stopcontacten te bepalen. Plaats zeker ook een schakelaar die je vanuit je bed kan bedienen.

6. Denk er aan dat je kinderen groot worden en later meer stopcontacten nodig hebben dan nu. Een contactdoos voor een bijkomende tv-distributie of telefoonaansluiting is tijdens de bouwfase vrij goedkoop en kan je veel moeite besparen in de toekomst.

7. Binnen een straal van 0,6 m en een hoogte van 2,25 m van je douche of badkuip mag er zich in principe geen stopcontact bevinden. De belangrijkste metalen delen (waterleidingen, radiatoren, badkuip, ...) moeten door bijkomende equipotentiale verbindingen verbonden worden met de lokale aarding (aan de aardingsklem van een stopcontact). Dit vormt in combinatie met de aardlekschakelaar en de aarding nog een bijkomende beveiliging tegen elektrocutie.

8. Plan voldoende stroomkringen in de wasplaats omdat zich hier verschillende apparaten bevinden met hoge elektrische vermogens.

9. Vergeet de stopcontacten in de garage en de tuin niet.

10. Plaats ook wachtbuizen van een centraal punt naar de kamers voor tele- en datacommunicatie.

Zelf aan de slag? Lees onze klus 'Extra inbouwstopcontact plaatsen'.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media