livios logo

Aardgaswasdrogers: gesubsidieerd maar quasi niet te koop in België

Een voordelig en milieuvriendelijk alternatief voor de energieverslindende droogkasten zijn aardgaswasdrogers. Ook de overheid ziet het nut er van in en stimuleert het gebruik met premies tussen 250 en 400 euro. Een probleem: aardgaswasdrogers zijn quasi onvindbaar in België.


  

Vorige week schreven we het nog in onze wekelijkse energietip dat droogkasten jaarlijks snel 500 kWh verbruiken. Het is één van de grootste energieverbruikers in het huishouden. Een droogbeurt kost makkelijk drie keer de hoeveelheid energie die nodig is om je was te doen. Een alternatief is de aardgasdroogkast. Deze verwarmt de lucht met gas in plaats van met elektriciteit, goed voor het milieu en je rekening.

Producenten

De zoektocht naar een aardgaswasdroger blijkt met een klein beetje zin voor overdrijving uit te monden in een queeste. Op de vraag bij grote marktspelers als Siemens, Whirlpool-Bauknecht en AEG-Electrolux of ze een dergelijk toestel verkopen, variëren de reacties van “neen” tot “niet dat ik weet”. Enkel bij Miele gaat er een belletje rinkelen. “Aardgaswasdrogers hebben we in ons gamma gehad toen er nog geen premies waren. We hebben ze er door de minieme vraag toen ook weer uitgehaald. Nu er wel premies zijn krijgen, krijgen we er weer regelmatig telefoontjes voor binnen. Of dat voldoende is om deze drogers opnieuw op te nemen, valt af te wachten”, luidt het bij Miele. Bij Mediamarkt in Hasselt klinkt het dan weer: "Aardgaswasdrogers worden niet verdeeld in België. Hoor eens bij Miele-Duitsland".

Prijs

Na enig surfwerk komen we uit op de webwinkel van het onafhankelijke e-ster in Gent wat staat voor Energie, Studie& Realisatie. “We hebben een constante vraag naar onze aardgasdroogkast van Huebsch, maar je mag toch zeggen dat de technologie nog te onbekend is bij het grote publiek.
Vooral in Brussel, waar het Gewest een subsidie van 400 euro geeft, verkopen we redelijk wat toestellen. In Vlaanderen geeft Eandis dan weer een premie van 250 euro. Dat maakt de prijs al interessant. Dit model kost rond de 1.100 euro tegenover 600 tot 700 euro voor een klassiek toestel. De meerprijs valt mee als je er de subsidie en de energiebesparing aftrekt”, weet Jordi De Smet.

Noot april 2010: E-Ster heeft vroeger energiezuinige toestellen verkocht, maar is daar al geruime tijd mee gestopt. Consumten die geïnteresseerd zijn in een aardgaswasdroger, kunnen terecht bij : LDL Services uit Deinze, Tel: 09 282 22 07, E-mail: sales@ldlnv.be, www.ldlnv.be of bij Huebsch in Nederland, www.huebsch.nl .

"Premie toch al uitbetaald"

"Wij hebben de premie al uitbetaald. En dan niet 1 of 2 keer, zeker meer," verduidelijkt Ines Becue van Eandis. Hoeveel, tien, honderd? "Wij geven niet graag aantallen door, maar het zijn er minder dan honderd. Het is net één van onze bedoelingen om via premies als deze nieuwe energiezuinige toestellen op de markt te zetten. Het systeem van de aardgaswasdroger is ook nog te weinig bekend. De mensen zijn onwetend. Daarom gaan wij het systeem ook nog eens in ons Eandismagazine in the picture zetten. De premie afschaffen, doen we zeker niet."

Werking

Voor de werking van een aardgasdroogkast heb je twee leidingen nodig. “Eén voor de aanvoer van aardgas en één voor de afvoer van de verbrandingsgassen naar buiten toe”, aldus De Smet. “Je mag rekenen dat je elektriciteit dubbel zoveel verbruikt als gas. Daarnaast bespaar je ook nog eens tijd. Je was is droog op 40 minuten tegenover 1.20 uur bij een klassieke kast. Eigenlijk bespaar je dus vier keer en dan heb ik het nog niet gehad over de fel verminderde CO2-uitstoot".


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/20334/aardgaswasdrogers-gesubsidieerd-maar-quasi-niet-te-koop-in-belgie/