livios logo

10 energiebesparende tips

Spaar het milieu en verdien geld met andere leefgewoontes

Foto Princess keukens
  

Foto GROHE
  

Energie besparen is goed voor het milieu en voor jouw portemonnee. Bovendien ben je vandaag ook verplicht om bepaalde maatregelen te nemen, zoals een degelijke isolatie bij nieuwbouw. De traditionele niet-hernieuwbare energiebronnen slinken. Hoog tijd om onze verbruiksgewoonten aan te passen.

  1. Sluit sluimerverbruik uit. Laat toestellen (tv, computer, printer, gsm-oplader...) die je niet gebruikt niet in de wachtstand staan. Schakel ze uit. Het sluimerverbruik van een gezin bedraagt jaarlijks gemiddeld maar liefst 500 kWh of 10 % van het totale verbruik. In euro's schommelt dit bedrag rond de 100 euro. Voor alle Belgen samen kost het ruim 248 miljoen euro per jaar. Daarvoor moet een energiecentrale van 200 miljoen Watt continue draaien en wordt er zo'n 1,3 miljoen ton CO2 de lucht ingeblazen.

  2. Let op het energielabel als je huishoudapparaten koopt.

  3. Kook zo energiezuinig mogelijk. Leg het deksel op de pot. Hierdoor bespaar je tweederde van de energie. Dit is al snel goed voor een besparing tot 35 euro bij elektrisch koken of tot 13 euro bij een gasfornuis.

  4. Was op zo laag mogelijke temperaturen. Wassen op hoge temperatuur vergt veel energie. Vervang daarom wekelijks minstens één wasbeurt op 90 graden door één op 60 graden of 60 door 40.

  5. Koop een spaardouchekop. Hiermee verbruik je de helft minder water en energie. Een gewone douchekop verbruikt snel 10 tot 18 liter water per minuut. Een spaardouchekop beperkt dit tot 4 tot 7 liter. Lees ook onze klus 'Spaardouchekop monteren'.

  6. Sinds de vrijmaking van de energiemarkt in 2003 kunnen we vrij onze energieleverancier kiezen. Goed voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. Op voorwaarde uiteraard dat je voor een groenestroomleverancier kiest.

  7. Kies de juiste cv-ketel. De afgelopen tien jaar is het rendement van cv-ketels aanzienlijk verbeterd. Bij verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan twintig jaar doe je er sowieso goed aan om deze te vervangen. Opteer voor een ketel met een hoog rendement of nog beter voor een condensatieketel. Voor condensatieketels zijn fikse premies voorzien.

  8. Laat de warmte niet zo maar uit je huis verdwijnen. Isolatie is en blijft de beste investering. In een goed geïsoleerde woning kan je tot bijna de helft van de kosten besparen.

  9. Vervang gloeilampen door spaarlampen. Deze zijn misschien wat duurder in aankoop, maar renderen enorm snel. Een spaarlamp gaat 10 tot 15 keer langer mee en verbruikt 5 keer minder energie voor dezelfde hoeveelheid licht.

  10. Verwarm tot maximum 19 à 20°C. Dit is een gezonde en comfortabele omgevingstemperatuur. De temperatuur in de woning of werkplaats met één graad verlagen, doet je energiefactuur met 6 tot 7 % dalen. Ga je van 22 naar 19°C, dan is dat zelfs 20 %.

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/22354/10-energiebesparende-tips/