livios logo

Grootste deel energiesubsidies gaat naar hogere inkomens

Al jaren worden gezinnen die energiebesparende investeringen doen, beloond. Dit door fiscale aftrekken van de federale overheid en de Vlaamse energiepremies. Maar het grootste deel van die subsidies en premies gaan naar gezinnen die dat het minst nodig hebben. Dat blijkt uit een studie van Steunpunt Wonen.

Foto UNILIN
  

Tussen 2006 en 2013 gaf de federale overheid zo’n drie miljard euro uit aan fiscale aftrekken voor energiebesparing. Het grootste deel daarvan – 58 % – ging naar gezinnen met een inkomen van meer dan 40.000 euro netto belastbaar. Het gaat dan voornamelijk om tweeverdieners die daarmee behoren tot de 30 % hoogste inkomens. Amper 8 % van de fiscale aftrekken ging naar gezinnen met een inkomen van 10.000 à 20.000 euro, voor de allerlaagste inkomsten was dit slechts 0,2 %.

Hetzelfde fenomeen bij de aangifte van zonnepanelen: 70 % daarvan gebeurde door de hoogste inkomensgroep. Daar tegenover staat slechts 0,8 % bij de laagste inkomensgroep. Onderzoekster Griet Verbeeck van Steunpunt Wonen stelt vast dat het verdelingseffect via de fiscale voordelen onbestaande is. “Vooral de groep die er financieel misschien de minste nood aan heeft, geniet het meest van de voordelen”, klinkt het.

Tussen 2009 en 2014 besteedde de Vlaamse overheid 385 miljoen euro aan premies voor rationeel energieverbruik. Dit bedrag was goed voor 1,1 miljoen premies die uitbetaald werden voor isolatie, hoogrendementsglas en verwarming. Maar slechts 12,5 miljoen – 3,5 % - daarvan ging naar beschermde afnemers, leefloners, hulpbehoevende bejaarden of personen met een handicap. “De meer gegoede huishoudens hadden waarschijnlijk ook zonder deze ondersteuning de middelen gehad om de investering te doen. De vraag is of zij deze stap hadden gezet zonder stimulans,” vertelt Verbeek.

Doorheen de jaren veranderde er wel het een en ander op het vlak van energiepremies. Sociaal zwakkere groepen blijven in heel wat gevallen wel genieten van hogere premies. Maar of dit de drempel tot energetische ingrepen voldoende verlaagt, is nog maar de vraag. De investering kunnen maken, is vaak al een prestatie op zich.

Wil jij graag energetisch renoveren, maar laat het budget dat niet toe? Vertel je verhaal aan onze redactie

Benieuwd naar de premies waarop jij recht hebt? Zoek het op via onze premielinker.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/technieken/elektriciteit/besparen-op-elektriciteit/44272/grootste-deel-energiesubsidies-gaat-naar-hogere-inkomens/